Sosyoloji Terimi Hakkında Bilgiler
Toplumsal ilişkileri ve bu ilişkileri düzenleyen devlet, eğitim, ekonomi, din, aile gibi kurumların yapılarında ve görevlerinde (işlevlerinde) meydana gelen değişmeleri somut koşulları içinde inceleyen bilime sosyoloji denir.
Toplum bilimidir. Tarihi olayları sosyoloji konularını hesaba katarak inceler.
İnsanların birbirleriyle olan ilişkilerini, sosyal grupları, kurumlar ve örgütler arasındaki ilişkileri, toplumdaki değişme ve gelişmeleri sistematik ve bilimsel olarak inceleyen bilim.
Bir toplumun örfünü, âdetini, yaşam biçimlerini, toplumsal olay ve kurumlarını inceleyen bilim dalıdır.
Sosyoloji, törelerimizi, inanış ve düşüncelerimizi kısaca kültürümüzü incelemektedir.
Sosyoloji ile uğraşan bilim insanlarına ise sosyolog denir. Sosyologlar, toplum içindeki değerleri araştırır.
İçinde yaşadığımız toplumsal yapıyı yakından tanımamızı ve çevremizle iyi ilişkiler kurmamızı, toplumsal olayları anlama ve açıklamamızı, toplumsal gelişmeye katkı yapmamızı sağlar.
Toplum bilimi.
Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri:
Otokrasi: Yasama, yürütme ve yargı güçlerinin yani egemenliğin tek kişi ya da grubun elinde bulunduğu yönetim biçimi.
Yetenek: 1- Bir becerinin kazanılmasına ilişkin gizil gücü veya önceden kazanılmış beceriyi ifade eden genel terim.
2- Eğitimden yararlanma gücü.
Varlık Fenomendir (Fenomenoloji): Varlığı görüngü (fenomen) olarak kabul eden görüş görüngübilim (fenomenoloji) dir. Fenomenolojinin kurucusu Edmund Husserl, fenomenlerin duyu verileri
Yöntem Bilimi(Metodoloji): Özellikle felsefe ve bilim alanında yöntem araştırmak ve yeni yöntemler yaratmak üzere ilkeler geliştiren bilgi dalı.
Bilinmezcilik (Agnostisizm): 1. Nesnelerin temel özelliklerinin hiçbir zaman bilinemeyeceğini ileri süren felsefe akımı. Din felsefesinde, Tanrı'nın var olup olmadığının bilinemey
Fenomenoloji (Öz Bilimi): 1. Varlığın, dış dünyadaki nesne ve olayların insan bilincindeki bir yansıması olduğunu ifade eden görüş.
2. Olayları değil, olayın içindeki özü k