Tebliğ Nedir? Tebliğ Hakkında Kısaca Bilgi

Tebliğ Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Tebliğ:
1. Peygamberlerin getirdikleri ilahî mesajın insanlara aynen ulaştırmalarıdır. İnsanları dine davet etme. Bildirme, haber verme.

2. Tebliğ; sözlükte, taşımak, götürmek, ulaştırmak anlamlarına gelir. Peygamberlerin temel görevlerinden biri tebliğdir. Allah, Hz. Peygamberi kendisine ilettiklerini tebliğ etmekle görevlendirmiştir. O da bu görevini hakkıyla yerine getirmiş ve veda hutbesinde bu tebliğ görevini yerine getirdiğine insanları şahit tutmuştur. Hz. Peygamber, tebliğinde muhataplarından gönüllü bir teslimiyet beklemiştir. Onun görevi, insanlara nasihat edip öğüt vermektir, onları zorlamak değildir.

 

Hukuk Terimi Olarak Tebliğ:
Bildirme, duyurma, anlatma, yazılı bir emri, mahkeme yazısını ilgili şahsa teslim etme, imzasını alma. Çoğulu tebliğâtdır; duyurular, anlatmalar.

 

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Tebliğ:
Vergilendirmeyi ilgilendiren ve hüküm ifade eden hususların yetkili makamlar tarafından yükümlüye veya ceza sorumlusuna yazı ile bildirilmesine tebliğ denilmektedir.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Tebliğ:
Bildirme.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Tebliğ:
1. "Allah’ın kendilerine indirmiş olduğu vahiyleri insanlara eksiksiz olarak bildirmesi." anlamında peygamberlerin sıfatlarından biri. Açıklanması gereken dini bir hükmü, yerine göre örnekler vererek yerine göre nasihat ederek sözlü ve yazılı bir biçimde eksiksiz olarak anlatma; etkileyici bir dille insanlara duyurma.

2. Ulaştırma, bildirme, açıklama.

 

Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri:

Sidâne: Kâbe'nin muhafızlığını yapma görevidir.

Acir: Malını kirâya veren. Kirâdaki binânın ve eşyânın tâmiri ve zamanla tıkanmış boruların tâmiri âcire âittir. Tâmir etmezse, kirâcı evden çıkabilir. Faka

Raûf: Fazlasıyla merhametli, şefkatli, acıyan, esirgeyen.

Hafî: Gizli, saklı.

Na't: Peygamber Efendimizi övmek maksadıyla yazılan şiir türüdür.

Tertil: 1- Bir şeyin düzgün, güzel ve muntazam olması demektir. 2- Ağır ağır, tane tane okuma. Kur'an'ı, ayetleri üzerinde düşünerek okuma.