Tefsir Terimi Hakkında Bilgiler
1. Kur'an-ı Kerim'i usûlüne göre açıklamak ve yorumlamak demektir. Kur'an-ı Kerim'i tefsir edene müfessir denir. Yüce kitabımız anlaşılıp uygulanması için gönderilen bir kitaptır. Ama Kur'an-ı Kerim Yüce Allah'ın sözü olduğundan insanlar onu anlamakta güçlük çekebilirler. İşte bu yüzden Kur'an-ı Kerim'in tefsirine ihtiyaç duyarız.
2. Sözlükte açıklamak yorumlamak demektir. Terim olarak ise; Kur'an ayetlerini geniş bir şekilde açıklamak, yorumlamak demektir. Tefsir yapılırken ayetin iniş sebebi, zamanı ve hangi olay sebebi ile indirildiği göz önünde bulundurulur. Tefsir yapan kişiye müfessir denir.
Kur'an'daki ayetleri en geniş yorumlayan bilim dalıdır. Bu işle uğraşanlara Müfessir adı verilir.
Kuran ayetlerini açıklayan ve yorumlayan bilim dalıdır. Kuran'ı açıklayan kişilere de müfessir denir. Tefsir alanının önemli alimleri şunlardır: 1.Taberi 2. Zemahşeri
3.İbn'ül Arabi 4. Fahruddin Razi 5. İbn-i Kesir'dir.
1. İnsanın bilgi birikimi ve Arap diline hâkimiyeti ölçüsünde Kur’an-ı Kerim metninin içerdiği manaları ortaya çıkarması, yorumlaması.
2. Kur’an-ı Kerim ayetlerinin anlamlarını açıklamaya, hükümlerini ve bu hükümlerin dayandığı gerekçeleri açığa çıkarmaya ve ayetleri belirli bir yöntem çerçevesinde yorumlamaya yarayan ilim dalı.
Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri:
Asli İhtiyaçlar: Kişinin ve ailesinin bir yıllık zorunlu giderleri ihtiyaçları, (Ev, araba, yiyecek, giyecek, sanat aletleri)
Zebur: Allah'ın Davud (as)'a gönderdiği kutsal kitap, içinde ilahiler, güzel sözler, dualar ve zikirler yer almaktadır. Allah'ın gönderdiği şekli koruyamamış
Belagat: 1- İyi konuşma, sözle inandırma yeteneği.
2- Söz sanatlarını inceleyen bilgi dalı, retorik.
3- Konuyu bütün yönleriyle kavrayarak hiçbir yanlı
Zekat: 1-Dinen zengin sayılan müslümanların, belirli yerlere sarfedilmek üzere, mallarından vermekle yükümlü oldukları belli bir paydır.
2-Temizlenme, temiz
Mukaddesât: 1. Kutsal, mübarek, temiz ve kutlu şeyler.
2. Yüce Allah’la ilgili ve manevi büyüklüğü olan; din, iman, namus, Kâbe, peygamber, melek, kitap, cami
Vahiy: 1- Yüce Allah'ın dilediği şeyleri peygamberlerine, özel yolla bildirmesidir.
2- Bir buyruk veya düşüncenin Allah tarafından peygamberlere bildirilm