Tescil Terimi Hakkında Bilgiler
Onay.
Resmi kütük veya defterlere bir konunun (hakkın) yazılması, kayıt düşülmesi.
Herhangi bir şeyi resmî olarak kaydetme, kütüğe geçirme.
Herhangi bir şeyi resmî olarak kaydetme, kütüğe geçirme.
Kayıtlı sermaye sistemine tabi anonim ortaklıklarda, sermaye artırımı işlemleri tamamlandıktan sonra sermaye artırımının tescili için, Sermaye Piyasası Kurulu'nca verilen ve ödenmiş hisse senedi tutarını gösteren belgedir.
Tescil, tapu kütüğüne yazım demektir. Ayni ve şahsi haklara yönelik işlemlerin gerekleri yerine getirildikten sonra tarih ve yevmiye numarası ile kütüğe tescil edilir. Tescil siyah veya mavi mürekkepli kalemle ve kitap harfleriyle okunaklı şekilde genelde elle yazılır. Ancak şerhler ve beyanlar sütununa yazılması gereken bazı belirtmelerin (örneğin, imar uygulaması, kamulaştırma gibi) kaşe halinde basıldığı da olmaktadır. Tescilsiz iktisaplar dışında, ayni haklar tapu siciline tescil ile kazanılır.
Benzer Tarih Terimleri:
Bilimsel Tarih: Olayları yer ve zaman göstererek neden-sonuç ilişkisi içinde bilimsel olarak inceler. Tarih bilinci bu sayede ortaya çıkmıştır.
Kamuoyu: Bir sorun ile ilgili olarak kamunun düşüncesi.
Oditoryum: Antik Roma'da ozanları dinlemek üzere toplanılan yer.
Tutanak: Meclis, kurul, mahkeme vb. yerlerde söylenen sözlerin olduğu gibi yazıya geçirilmesi, tutulga, zabıt, zabıtname.
Mektepli: Osmanlı Dönemi'nde alaylı askerlerin tersine mektepten yetişerek kıtalarda görev yapan subaylardır.
Diplomatik: Fermanlar, beratlar ve dönemin yazışmalarını inceler. Siyaset bilimi olarak da adlandırılır. Başlangıç noktası Kadeş Barışının imzalanmasıdır.