Tuluat Nedir? Tuluat Hakkında Kısaca Bilgi

Tuluat Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Tuluat:
1- Yazılı metni olmayan, kararlaştırılmış taslağı; yerine, zamanına göre oyuncular tarafından, sahnede yakıştırılan sözlerle tamamlanan tiyatro türü.

2- Karagöz ve Ortaoyunu'nda olduğu gibi, önceden yazılmış bir metne dayanmadan ama örgüsü önceden bilinen, oyuncuların bu örgüye göre o andaki buluşlarıyla konuşarak geliştirdikleri halk tiyatrosu türü.

 

Tiyatro Terimi Olarak Tulûat:
Tiyatro türlerinden biri. Sanatçılar, oynadıkları eserin konusuna bağlıdırlar; ama oyundaki sözleri içlerinden geldiği gibi söylerler. Yazılı esere uymak mecburiyetleri yoktur. Perdeli orta oyunu da denir.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Tuluat:
Sahnesiz ve metinsiz oynanan halk tiyatrosu.

 

Benzer Edebiyat Terimleri:

Biladiye: Beldeleri konu edinen edebi eserler. Sanatçılar gördükleri, gezdikleri, sevdikleri ya da görmek istedikleri beldeleri nazım ya da nesir şeklinde anlat

Düzyazı Şiir (Mensur Şiir): Ölçü, uyak gibi kurallara uymadan, konuşma dilinin havası içinde yazılan bu şiir edebiyatımızda ilk kez 20. Yüzyıl başında Halit Ziya Uşaklıgil tarafı

Opera Komik: Dokusunda acıklıyla gülüncü barındıran müzikli oyun.

Kalem Şuarası: Belirli bir öğrenimden geçmiş, hece ve aruz ölçülerini kullanarak şiir yazabilen ancak saz çalmasını bilmeyen şairlere Kalem Şuarası denir.

Oratoryo: Kutsal konuları işleyen, oyun ögesi bulunmayan, bestelenmiş manzume.

Hamamiye: Divan edebiyatında hamamı ya da hamamdaki güzelleri betimleme amacıyla yazılan kasidelere verilen ad.