Ütopya Terimi Hakkında Bilgiler
XVI . yüzyılda yaşamıi olan İngiliz yazarı Thomas More'un, ideal bir toplumu anlattığı romanının adından gerçekleşmesi olanaksız, çarpıcı, ilginç tasarı ya da düşünce.
1- Ütopya: Nesnel ve toplumsal yasalardan değil de, özgürlük-eşitlik-adalet gibi soyut ilkelerden hareket ederek türetilen ve gerçekleşmesi mümkün görülmeyen, başka bir deyişle "düş" olarak kalacak toplum biçimlerine denir. Gelecekteki devletlerin şimdikilere oranla çok daha güzel, ideal, insana daha yakışır olacağını iddia eden ütopyalara iyi(beyaz) ütopya denir. Gelecekteki devletlerin şimdikilerden çok daha kötü, korkunç, adaletsiz olacağını iddia eden ütopyalara ise kötü (kara, korku) ütopyaları denir.
2- Hayal ürünü, ideal toplum düzenlerini anlatan felsefe görüşleri. Gerçekleşmesi olanaklı olmayan düşünce ya da tasarı.
Gerçekleşmesi olanaksız tasarı ya da düşünce.
Gerçekleştirilmesi imkânsız tasarı veya düşünce.
Benzer Tarih Terimleri:
Otokrasi: Bir hükümdar küçük bir küme ya da tek bir siyasal partininsiyasal erki elinde bulundurduğuyönetim biçimi.
Kalyon: Osmanlı donanmasında hareketini sadece yelkenlerle sağlayan savaş gemilerinden en büyüğüne verilen addır.
Kışlak: Kışı geçirmek üzere barınılan yer, orduların ve göçebe oymakların hayvanları ile birlikte yayladan inip konakladıkları yer.
Kapı: Hükümet dairesi anlamında kullanılırdı. Halk Kapu diyordu.
Arafat: Mekke'nin doğusunda, hacıların kurban bayramının arife günü toplandıkları tepe.
Kuva-İ Seyyare: Batı Anadolu'da Salihli Cephesi'nde Çerkez Ethem Komutasında bulunan Kuva-i Milliye birlikleridir. Atlı milislerden oluşması nedeniyle bu ad verilm