Uzay Bilimleri Nedir? Uzay Bilimleri Hakkında Kısaca Bilgi

Uzay Bilimleri Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Uzay Bilimleri:
Uzay çalışmaları Dünya atmosferinin dışında insanlı ya da insansız uzay araçları ile yürütülen araştırmalardır. Bu araştırmalarda temel bilimler ve teknolojiden destek alınır. Uzay bilimlerinde bilinmeyenin araştırılmasıyla Dünya dışında insanlığa yararlı olabilecek bilgilere ulaşılabilmektir.

Uzay bilimleri, evreni inceleyen değişik bilim dallarının hepsini birden ifade eder. Astronomi bilimi; matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilimler ile ilişkili çalışmalarını sürdürür. Dünya ve Dünya atmosferi dışında evrenin geriye kalan kısmı uzay bilimlerinin konusunu içerir. Uzay bilimlerinin alt dalları son yıllarda önemli ölçüde geliştiğinden şimdilerde bu alt dalların hepsi kendi başlarına bir bilim dalı olarak dikkate alınmaktadır. Bu bilim dallarını şöyle sıralayabiliriz:
1. Astronomi
2. Astrofizik
3. Kozmoloji
4. Yıldız Bilimi
5. Dünya Dışı Gezegen Bilimi
6. Astrobiyoloji
7. Uzay Araçları ve Yolculuk Bilimi
8. Uzay Koloni ve Savunma Bilimleri

 

Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri:

Zaman Yayını: Radyo vericisiyle zaman vuruşlarının gönderilmesi.

Yıldızlar Arası Madde: Yıldızlar arasındaki uzaya dağılmış olan toz, gaz gibi maddelerin bütünü.

Işınım Yeğinliği (Şiddeti): Işınım yapan bir cismin; birim zamanda, birim alandan birim uzay açıya, birim enerji bandında yaydığı ışınım enerjisi.

Akı: 1- Birim yüzeyden, birim zamanda geçen enerji miktarı. 2- Birim yüzeyden birim zamanda geçen (giren ve çıkan) madde ya da ışınım niceliği.

Bir astronomik birim: Güneş'in merkeziyle, Dünya'nın merkezi arasındaki ortalama uzaklığa bir astronomik birim (1 AB) denir. 1 AB = 149,6 milyon km. Yani bir astronomik b

Optik Derinlik: Bir madde katmanı içinden geçen ışığın soğrulma oranını veren büyüklük.