Uzay Bilimleri Nedir? Uzay Bilimleri Hakkında Kısaca Bilgi

Uzay Bilimleri Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Uzay Bilimleri:
Uzay çalışmaları Dünya atmosferinin dışında insanlı ya da insansız uzay araçları ile yürütülen araştırmalardır. Bu araştırmalarda temel bilimler ve teknolojiden destek alınır. Uzay bilimlerinde bilinmeyenin araştırılmasıyla Dünya dışında insanlığa yararlı olabilecek bilgilere ulaşılabilmektir.

Uzay bilimleri, evreni inceleyen değişik bilim dallarının hepsini birden ifade eder. Astronomi bilimi; matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilimler ile ilişkili çalışmalarını sürdürür. Dünya ve Dünya atmosferi dışında evrenin geriye kalan kısmı uzay bilimlerinin konusunu içerir. Uzay bilimlerinin alt dalları son yıllarda önemli ölçüde geliştiğinden şimdilerde bu alt dalların hepsi kendi başlarına bir bilim dalı olarak dikkate alınmaktadır. Bu bilim dallarını şöyle sıralayabiliriz:
1. Astronomi
2. Astrofizik
3. Kozmoloji
4. Yıldız Bilimi
5. Dünya Dışı Gezegen Bilimi
6. Astrobiyoloji
7. Uzay Araçları ve Yolculuk Bilimi
8. Uzay Koloni ve Savunma Bilimleri

 

Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri:

Alt Geçiş: Gök cisimlerinin, meridyenden iki geçişinden ufuk yüksekliği düşük olanı.

Molekül: İki ya da daha çok atomun bileşik oluşturmasıyla oluşan atom topluluğu.

Zonklama Dönümü: Dönümlü olarak şişip büzülen değişen yıldızlarda art arda gelen iki şişme yada büzülme arasındaki zaman farkı.

Dinamo Etkisi: Gezegenlerin sıvı katmanlarındaki elektrik yüklerinin hareketi nedeniyle, gezegenlerde manyetik alanın oluşumuna yol açan etki.

Albedo (Aklık, Aklık derecesi): Bir cismin ışığı yansıtma gücü; cismin yansıttığı ışınımın, aldığı ışınıma oranı.

Hilal: 1- Ay'ın ilk ve son günlerindeki görünüm durumu. 2- Yarıdan azı görülen Ay veya gezegen evresi. uzanım açısının 90° den küçük olması halinde oluşur