Vitray Nedir? Vitray Hakkında Kısaca Bilgi

Vitray Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Vitray:
Pencereleri süslemek için; kesilmiş renkli camları, ince kurşun veya ağaç çubuklarla ya da alçı ile birbirine bağlayarak, yapılan resim.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Vitray:
Renkli camların belli bir kompozisyon düzeni içinde bir araya getirilişi. Avrupa'da özellikle kiliselerin pencerelerini süsleyen vitraylarda, doğaya özgü motiflerin yanında dinsel konular da belli bir düzen içinde resimlenmiştir.

 

Sanat Terimi Olarak Vitray:
1. Renkli camların belli bir kompozisyon düzeni içinde bir araya getirilişi. Avrupa'da özellikle kiliselerin pencerelerini süsleyen vitraylarda, doğaya özgü motiflerin yanında dinsel konular da belli bir düzen içinde resimlenmiştir.

2. Cam süsleme sanatı. Birbirine bağlı kurşun bölmelere yerleştirilmiş renkli cam parçalarından oluşan, saydam pencere süslemesi veya resim.

3. Birbirine bağlı kurşun bölmelere yerleştirilmiş renkli cam parçalarından oluşan, saydam pencere süslemesi veya resim.

4. Renkli camları, bir kompozisyon oluşturacak biçimde kurşun şeritlerle bir araya getirerek pencereye yerleştirme teknik.

 

İnşaat Terimi Olarak Vitray:
1. Pencereleri süslemek için, kesilmiş renkli camları ince kurşun veya ağaç çubuklarla ya da alçı ile birbirine bağlayarak yapılan resim.

2. Bu resimle süslenmiş büyük pencere. Bu çeşit pencereler Avrupa ya Doğu dan gitmiştir

 

Görsel Sanatlar | Resim Terimi Olarak Vitray:
Birbirine bağlı kurşun bölmelere yerleştirilmiş renkli cam parçalarından oluşan, saydam pencere süslemesi veya resim.

 

Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri:

Nakkaş: Ressam.

Oluklar: Çatıların düz ya da eğik yüzeylerindeki yağış sularını toplayan yarım daire, dikdörtgen veya kare kesitli kanallardır. Oluklar, tek yüzeyli bir çatıda

Ekskavatör: Kazma ve yükleme makinesi.

Etriye(Sargı Donatısı): Betonarme elemanlarda boyuna çelik çubukları ve içerdeki betonu saran enine donatı.

Çelik Bağlantı Elemanları: Çelik çatıların yapımında kullanılan elemanlar, düğüm noktalarında birbiriyle çelik birleştirme araçlarıyla birleştirilir. Bu araçlar: Bulonlar/

Stropiyer: Ekspande polistiren (EPS) hammaddesinden üretilen ve otomatik makineler yardımıyla çeşitli şekiller verilebilen, görünümü kartonpiyere benzeyen ancak