Ülke yönetiminde görev ve yetkilerin merkezî hükümet tarafından yerel ya da bölgesel yönetim birimlerine verilmesi ve gerektiğinde tek taraflı olarak geri alınması ilkesine dayalı yönetim biçimine verilen ad. Ademi merkeziyetçiliğin önc...
Ademi Merkeziyetçilik Nedir?
Ülke yönetiminde görev ve yetkilerin merkezî hükümet tarafından yerel ya da bölgesel yönetim birimlerine verilmesi ve gerektiğinde tek taraflı olarak geri alınması ilkesine dayalı yönetim biçimine verilen ad. Ademi merkeziyetçiliğin öncüsü, Türkiye'de II. Meşrutiyet döneminde Prens Sabahattin olmuştur. Prens Sabahattin ademi merkeziyetçiliğin Türkiye'de uygulanmasında birtakım ilkeler öngörmüştür. Buna göre, yapılacak ıslahat hareketleri ülkede yaşayan herkesi kapsayacak ve devlet düzeni yenilenirken bireycilik ilkesine önem verilecekti. Belediye ve vilâyet meclislerinde üye bulunanlar yönetimde söz sahibi olacaklar, azınlıklar da nüfusları oranında temsil edilebilecekti. Bunun dışında vali, mutasarrıf, defterdar, mahkeme reisleri, savcılar, merkezi yönetim tarafından atanacaktı. Prens Sabahattin, ülkenin yeniden yapılanmasında toplumsal ve ekonomik kalkınmayı, devletin en az müdahalesiyle sağlayacak bu yönetim biçimini önerirken devletçiliğe karşı liberalizme daha yakın bir görüş olarak nitelenebilecek ademi merkeziyetçiliği ülke koşullarına daha uygun görmüştür.
Ademi Merkeziyetçilik Nedir? hakkında yorum yazın...
Ademi Merkeziyetçilik Nedir? hakkında yorumlar
instagram ; sahinkayabasi yerel yönetimmi yoksa merkezıyetci yonetimmi
Tuğba Devlet gücünü azaltarak yerel yönetim yetkilerinin arttırılması demek..
ilayda eh yani anlaşılır
nısa merve bilgiyi tek cümleyle yazarsk acklamalı daha ıyı
şevval ehh çok az biilgi var
Hüseyin Nevcanoğlu demokratik düşünce tarzına,enfazla uygun olan bir yapılanma olduğu kanaatindeyim.Bazı gerekli ve zorunlu değişiklikler yapılarak,özellikle türkiye gibi ülkelerde uygulanması hayati önem taşımaktadır.Ekonomik ve siyasal olarak gelişip halkın refah düzeyinin yükseltilmesi için kayde değer bir yöntemdir. Yerel yönetimlerin güçlenmes ve hatta,özerk bölgelerin kurulması, çağdaş veuygar bir yapılanmanın başlangıcı saymak mümkündür.
Yazılan son 6 yorum gösteriliyor.
İçerikle ilgili 6 yorum yazılmış.
Ademi Merkeziyetçilik Nedir? ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı