Eğitim Sitesi

Alüminyum Elementi ve Kullanım Alanları Hakkında Bilgi

BİLGİ : Alüminyum (Al) periyodik cetvelin IIIA grubunda yer alan, gümüş beyazı renkte metal element. Bileşikler hâlinde yerkabuğunun %15'ini oluşturur. Çoğunlukla feldispat, mika ve kaolen biçiminde bulunur. Teknik bakımdan önemli o...

Alüminyum Elementi ve Kullanım Alanları

Alüminyum Elementi ve Kullanım Alanları

BİLGİ : Alüminyum (Al) periyodik cetvelin IIIA grubunda yer alan, gümüş beyazı renkte metal element. Bileşikler hâlinde yerkabuğunun %15'ini oluşturur. Çoğunlukla feldispat, mika ve kaolen biçiminde bulunur. Teknik bakımdan önemli olan doğal bileşikleriyse kriyolit (Na3AlF6) ve boksittir. Türkiye'de Zonguldak ve Toros'larda zengin boksit damarları vardır. Alüminyum en çok ABD, Rusya ve Kanada'da üretilir. Teknikte, 1886 yılında C. M. Hall tarafından geliştirilen ve boksitin temizlenmesiyle saflaştırılan alüminyum oksidin elektrolizi yöntemiyle elde edilmektedir. Isıyı ve elektriği iyi iletir. Demirden hemen hemen üç kez hafiftir. Hava ve kaynar su, üzerinde ince bir oksit tabakası oluşturmaktan başka etki yapmaz. Yüksek sıcaklıktaysa, oksijenle göz kamaştırıcı bir alevle yanarak büyük ölçüde ısı verir. Aktif bir metal olduğundan, alkali ve toprak alkali metaller dışındaki metalleri, bileşiklerinden açığa çıkarır, yani çok iyi indirgendir. Asitlerden ve kuvvetli bazlardan çok kolay etkilenen alüminyum, tuzlu çözeltilerde de aşınır ve çürür. En önemli oksidi, alüminyum oksittir (Al2O3). Flüorla tepkimeye sokulduğunda alüminyum flüorür verir; buysa, doğada, suda çözünmeyen kriyolit çift tuzu hâlinde bulunur. Alüminyum klorür, alümin - kömür karışımına 800°C sıcaklıkta klor etkisiyle elde edilir; suda bolca çözünen ve organik kimyada katalizör olarak kullanılan önemli bir bileşiktir. Alüminyum bromür ve alüminyum iyodür de aynı özelliklere sahiptirler. Alüminyum sülfat, alümin ya da boksit üzerine sülfürik asit etkisiyle elde edilir. Bu bileşik, suda kristalleşir, bolca çözünür ve potasyumla birleşerek şap meydana getirir. Kâğıt sanayiinde yapıştırıcı olarak, dericilikte sepi maddesi olarak, tekstil sanayiindeyse renk kaptırma işlemlerinde kullanılır. Alüminyum, yumuşak bir metal olduğundan, teknikte genellikle alaşımları kullanılır. En önemli alaşımları duralümin, %5-15 magnezyum içeren magnalyum ve %4 bakır, %1,5 magnezyum, %2 nikel, %1 demir içeren alüminyum tuncudur. Alüminyum, saf ya da alaşımlar hâlinde uçak, otomobil ve gemi sanayiinde, inşaatlarda doğrama olarak, mutfak eşyası ve kablo yapımında kullanılır. Ayrıca toz hâlinde, boya sanayiinde pigment olarak, ince levha hâlinde, gıda sanayiinde ambalaj malzemesi olarak ve alüminotermide kullanılır. Plastik kompleksleri, ilâç sanayiinde yumuşak tüp yapımında kullanılan alüminyumdan, dekoratif ve sanatsal amaçlarla da yararlanılmaktadır.

 

KULLANIM ALANLARI :

Çeşitli mutfak aletlerinin ve dekorasyon malzemelerinin ana yapım maddesidir. Bakır, magnezyum ve diğer metallerle oluşturduğu alaşımlar, saf halinden çok daha güçlü özelliklere sahiptir. Bu nedenle de bu tip alaşımlar; hafif ancak güçlü metallerin gerek duyulduğu, başta füze ve uçak yapımı olmak üzere, her türlü alanda kullanılır. Teleskop aynaları kaplamalarında ve dekoratif kağıtların yapımında da bu elementten yararlanılır. Elektrik iletkenliği bakırın yalnızca %60'ı kadar olsa da, hafif yapısı nedeniyle elektrik iletim hatlarında kullanılır.

 

tags

Sayfada Alüminyum Elementi ve Kullanım Alanları hakkında bilgiler sunulmaktadır, diğer bilgilere de bakabilirsiniz...

 

Alüminyum Elementi ve Kullanım Alanları hakkında yorum yazın...

  

Alüminyum Elementi ve Kullanım Alanları hakkında yorumlar

cengo benim için yeterliydi okk

zeynep oh be ödevimi yaptım ve çok mutluyum çok teşşekürler çok güzel olmuş

Elanur Sizin sayenizde yüksek not aldım teşekkürler

Arda Nasıl 50 almayı başardın kardeşim

ilayda Sağolun sayenizde yüksek puan alıcam devamı da gelsin

Dila Teşekkür ederim işime yaradı inşallah başka şeylerde yazarsınız

Güzel kız HARİKAA, SÜPPERRR, MÜTHİŞŞŞ

Güzel kız Güzel olmuş

Güzel kız Beğendiysen neden tavsiye etmem diyorsun???

Mustafa Allah razı olsun teşşekkür ederim

fatma girik çok beğendim tavsiye etmem

Şerife Saolun sizin saiyenizde 100 alıyorum

Şerife Çok bilinçli olmuş inşallah daha çok şeyler yazar çıkarırsınız

HURİYE İREM ÇETİN İYİ FAKAT ÇOK UZUN KISA OLSAYDI DAHA İYİ OLURDU

GÖZDE ÇOK GÜZEL

Emir yasin ışık Saol teknoloji

MENEKŞE GÜZEEEL ÖDEVİM BİTTİ

Rabia Çok beyendim

galatasaray yaşa galatasaray alayına isyan ultraslan ölümüne galatasaray

HİLAL Güzel ama kullanım alanları çok az verilmiş :(

Emine yılmaz Sagolun 100 adım

iskender çok sağolun 50 aldım

zeynep Sağ olun çok işime yaradı.

haydar2002 Çok teşekkürler.

esraaa Çok saolun sözlüde işime yaradı

Önceki Yorumları Göster

İçerikle ilgili 38 yorum yazılmış.

Alüminyum Elementi ve Kullanım Alanları ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA