Eğitim Sitesi

Azot Elementi Ve Kullanım Alanları Hakkında Bilgi

BİLGİ : Azot (N) periyodik cetvelin VA grubunda yer alan ametal element. Nitrojen de denir. Renksiz, kokusuz bir gazdır. Kuru havada hacim olarak % 78 oranında bulunur ve sanayide sıvı havadan, ayrımsal damıtma yoluyla elde edilir. D...

Azot Elementi Ve Kullanım Alanları

Azot Elementi Ve Kullanım Alanları

BİLGİ : Azot (N) periyodik cetvelin VA grubunda yer alan ametal element. Nitrojen de denir. Renksiz, kokusuz bir gazdır. Kuru havada hacim olarak % 78 oranında bulunur ve sanayide sıvı havadan, ayrımsal damıtma yoluyla elde edilir. Doğada bulanan bileşikleri daha çok sodyum nitrat (NaNO3, Şili güherçilesi) ve potasyum nitrattır (KNO3, Hint güherçilesi). Verimli topraklarda da azot tuzları bulunur. Azot, aminoasitlerin bileşimine girdiğinden canlılar için yaşamsaldır. Suda pek az çözünür. Zehirli değildir, ancak solunuma elverişli olmadığından saf azotlu bir ortamda yaşanmaz. Çok düşük sıcaklıkta ve yüksek basınçta renksiz bir sıvıya dönüşür. Sıvı azot, -196°C'ta kaynar; -210°C'ta buz kristallerine benzer kristaller oluşturarak donar. Yanıcı ve yakıcı olmayan azot, aktif bir gaz da değildir. Bunun nedeni, molekülündeki iki atomu arasında, parçalanması için yüksek enerji gerektiren güçlü üç bağın bulunmasıdır. Azot, 800-900°C'ta alkali toprak metalleriyle nitrürler verir. Özel koşullarda oksijen ve hidrojenle de birleşir ve grup VI-II'de yer alan geçiş metalleriyle kompleks bileşikler oluşturur. Laboratuvarda iki yöntemle elde edilir: Üzerinden karbon dioksiti alınmış hava geçirilerek oksitlenen bir maddeyle oksijenin tutulup daha az aktif olduğu için tepkimeye katılmayan azotun toplanması ya da bir azot bileşiğinin ayrıştırılması. Birinci yöntemde, örneğin bakır kullanılarak oksijen, bakır oksit biçiminde tutulur ve geride azot kalır. Havada çok az miktarda soy gazlar da bulunduğundan bu yöntemle elde edilen azot saf değildir. İkinci yöntemdeyse örneğin amonyum nitrit (NH4NO2) ısıtılarak su ve saf azot, gaz hâlinde elde edilir. Azot, bileşiklerinin (başlıca oksitleri ve amonyak) üretiminde, kimi teknik işlemler için gerekli azot atmosferi oluşturmakta ve gübre yapımında kullanılır. Sıvı azot, çok düşük sıcaklar için kullanılan bir soğutucudur. Elektrik arkında (Norveç yöntemi) üretilen azot monoksit (NO) kendiliğinden yükseltgenerek azot dioksite (NO2) dönüşür. Azot dioksit, esmer kırmızı renkli, zehirli bir gazdır. Otomobil egzozunda ve dumanlı siste bulunur. İyi bir yükseltgendir ve sülfürik asit yapımında, roket yakıtlarında kullanılır. Nitrik asit üretimindeyse bir yan ürünüdür. Güldürücü gaz olarak bilinen azot oksidül ya da diazot monoksit (N2O), amonyum nitratın (NH4NO3) ısıtılmasıyla elde edilen, renksiz, tatlı, kokulu bir gazdır. Anestezi maddesi olarak ve aerosol hâlde de itme kuvveti sağlamakta kullanılır. Nitröz asidin (HNO2 ) tuzu olan nitritlerse hafif indirgeyici maddelerdir.

 

KULLANIM ALANLARI :

Standart sıcaklık ve basınç altında son derece kararlı olan ve atmosferin %78'ini oluşturan azot gazı, besinlerin ve kimyasalların saklanmasında kullanılır. Çok soğuk olan (-196°C) sıvı azotsa, çok düşük sıcaklıklarda gerçekleştirilmesi gereken dondurma işlemlerinde kullanılır. Sperm bankalarında spermlerin dondurularak saklanması, sıvı azotla gerçekleştirilir. Ticari olarak en çok değer taşıyan azot bileşiği amonyaktır (NH3). Güçlü bir çözücü olan amonyak, gübrelerin bileşiğinde bulunan ve plastik endüstrisinde de önemli yeri olan "üre" maddesinin eldesinde kullanılır. Azot, proteinler başta olmak üzere, organik bileşiklerin yapısında yer alan çok önemli bir elementtir. Azotun tüm bileşikleri, ya oksitleyici özelliktedirler, ya da güçlü birer reaktiftirler. Bu nedenle de, uygun koşullarda şiddetli tepkimeler verirler. Bunların arasında TNT (trinitrotoluen), ve amonyum nitrat sayılabilir.

 

Sayfada Azot Elementi Ve Kullanım Alanları hakkında bilgiler sunulmaktadır, diğer bilgilere de bakabilirsiniz...

Azot Elementi Ve Kullanım Alanları Hakkında Yorumunuz

  

Azot Elementi Ve Kullanım Alanları Hakkında Yorumlar

Zelal Çok işime yaradı

Muhammed Çok güzel olmuş sizin sayenizde ödevi den 100 aldım elinize sağlık

jtaa allah razı olsun çok yardımcı oldu

rümeysa çok işime yaradı önemli bilgiler edindim teşekürler

tayfun kara Yardımcı oldunuz için teşekkürler

Ziyaretçi 394 Harika oldu ödevim sağolun

ödevci ödevimde bana çok yardımcı oldu bu siteyi yapana helal olsun valla süper site.

By İmam Aferim size

semih madde madde yazsaydınız

dönegül çok işime yarıyan bir site başarılarrrr..

buse çok teşekkürler çok yardımcı oldunuz

Ben jsjsjs Harika olmuş gerçekten yazanın ellerine sağlık ödevim müthiş yardımcı olduuu

Isim giriniz... Çok teşekkürler sayenizde projemden 100 aldım :D

Beyza esra Çok saolun süper olmuş

anan çok harika bir site ödevim için çok yararlı oldu çok sağ olun...

ece helal olsun süper valla :)

oyku Cok guzel

fjflkd proje ödevimde çok yardımcı olduu teşekkürler :))

Loading... Teşekkür ederim çok yardımcı oldu :)

asdasdasd çok güzel bir site çok beğendim

rezan teşekürler bunu koyduğunuz için

Yazılan son 21 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 21 yorum yazılmış.

Azot Elementi Ve Kullanım Alanları ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı