Edvard Munch (12 Aralık 1863 - 23 Ocak 1944), Norveçli ressam ve baskı resim sanatçısıdır. Özellikle Çığlık isimli tablosuyla tanınmaktadır.
Sevgi ve ölümle ilgili psikolojik ve simgesel temaları işledi. Dışavurumculuk (ekspresyonizm) akımının temelini attı. Munch'un önderliği altında yavaş yavaş gelişen dışavurumculuk, Kuzey Avrupa sanatının belli başlı bir akımı oldu.
Munch, resimlerinde korkulu rüyaları, gece yarılarında haykıran kadın figürlerini, yalnızlığı, ölümü, sonsuzluğa uzanan ıssız yolları, insanlığın acı duygularını canlandırdı.
Edvard Munch Hayatı
Edvard Munch 12 Aralık 1863 tarihinde Löten, Norveç’te dünyaya geldi. Ablası ve annesini veremden kaybetti. Munch bu konuyu ilk şaheserlerinden biri olan Hasta Çocuk (The Sick Child) adlı tablosunda 1885 yılında yeniden canlandırdı.
Munch, öğrenimini Oslo'da yaptı. Ondan sonra yirmi yıl durmadan, yurt dışında dolaştı. Yazları ülkesinde geçiren Munch, kış gelince Paris'e, Güney Fransa'ya, İtalya'ya ve Almanya'ya gidiyordu. Gittiği yerlerde ilerici edebiyat ve sanat çevreleriyle ilişkiler kurdu. Bu arada büyük bir sinir bunalımı geçiren Munch, hastalığı atlatınca, 1910'da kesin olarak vatanına yerleşti. Ölümüne kadar otuz yıl, Aagaardstrand'ta, Kragerö'de, Ramme'de, Ekely'deki çiftliğinde yalnız yaşadı.
Munch Oslo yakınlarında bulunan Ekely’de 23 Ocak 1944’te hayatını kaybetmiştir. Ressam, evi, tabloları, baskıları ve çizimlerinden oluşan mirasını Oslo şehrine bırakmıştır.
Edvard Munch Eserleri
Çığlık The Scream (1893)
Hasta Çocuk The Sick Child (1907)
Melankoli Melancholy (1891)