Resmî adı Ukrayna Cumhuriyeti'dir. Başkenti Kiev olan ülkenin nüfusu 48 055 439 kişi (2003) ve yüz ölçümü 603 700 km2dir. Yönetim biçimi cumhuriyet olan Ukrayna'nın para birimi Karbovanets, resmî dili Ukraynacadır. Halkın tamamı Hristiyan'dır.
Ukrayna Orta Avrupa'nın doğusunda, Karadeniz kıyısında yer alır. Komşuları kuzeyde Beyaz Rusya, doğuda Rusya, batıda Polonya, Slovakya ve Macaristan, güneyde de Romanya ve Moldova'dır. Ülkede kişi başına düşen ulusal gelir 2200$, zorunlu eğitim 8 yıl ve ortalama insan ömrü de 66,5 yıldır.
Ülkenin başlıca kentleri Kiev, Lutsk, Çernobil ve Yalta'dır. En büyük kenti, başkent Kiev olan ülkenin başlıca dağları Karpat dağları ve Hoverla Dağı (2061 m)'dır. Başlıca ırmaklarıysa Bug, Tuna, Dinyepr, Desna, Donest ve Pripet ırmağıdır. Ukrayna'da üç büyük göl vardır; bunlar Kiev Gölü, Kremencung Gölü ve Kahovka Gölü'dür. Ülke topraklarının çoğu verimli plâtolar ve düzlüklerle kaplıdır. Karpatlar bölgesi dağlıktır.
Kışları çok soğuk olmayan, yazları sıcak ve yağışlı bir kara iklimi hüküm sürer. Ukrayna bozkır bölgesinde yer alır. Doğal bitki örtüsü buğdaygillerle kaplı çayırdır. Ülkenin doğal kaynakları başta demir cevheri olmak üzere kömür, manganez, doğal gaz, yağ, tuz, sülfür, grafit, titanyum, magnezyum, kaolin, nikel, cıva ve kerestedir. Ülkede yetiştirilen başlıca tarım ürünleri tahıl, mısır, buğday, şeker pancarı ve ayçiçeğidir. Hayvancılık sığır ve domuz yetiştiriciliğiyle sınırlıdır. Ukrayna'da kömür, makine yapımı, demir-çelik, kimya ve besin -özellikle şeker- endüstrileri gelişmiştir.