Eğitim Sitesi

Zeus Heykeli (Dünya'nın Yedi Harikası) Hakkında Bilgi

Zeus Heykeli M.Ö. 450 yılında Yunanistan'daki Olimpos'ta (Olympia) Yunanlıların baş tanrısı Zeus için yapılmıştır. Büyük Yunan heykelcisi Phidias'ın Yunanistan'da, Olympia'daki Zeus Tapınağı için yaptığı 12 metre yüksekliğin...

Zeus Heykeli (Dünya'nın Yedi Harikası)

Zeus Heykeli (Dünya'nın Yedi Harikası)

Zeus Heykeli M.Ö. 450 yılında Yunanistan'daki Olimpos'ta (Olympia) Yunanlıların baş tanrısı Zeus için yapılmıştır. Büyük Yunan heykelcisi Phidias'ın Yunanistan'da, Olympia'daki Zeus Tapınağı için yaptığı 12 metre yüksekliğinde, görkemli bir heykeldir. Tahtadan yapılan heykelin her tarafı değerli taşlarla süslüydü. Üzerine örtülen örtüsü sadece törenler sırasında açılıyordu.

 

Zeus Heykelinden kalanlar, Atina'nın 150 km kadar batısındaki antik Olympia kentinde, ilk olimpiyatların yapıldığı yerde bulunmaktadır.

 

Eski zamanlarda Yunanlıların en büyük festivali, "Tanrıların Kralı Zeus" onuruna düzenlenen Olimpiyat Oyunlarıydı. Bugünkü Olimpiyat oyunlarına benzeyen bu müsabakalarda Anadolu, Suriye, Mısır, Yunanistan ve Sicilya'dan atletler yarışırlardı. Olimpiyatlar ilk kez M.Ö. 776'da başladı. Oyunlar 4 yılda bir düzenleniyordu ve Yunan şehir devletlerinin bütünlüğünü sağlamaya yardımcı oluyordu. Yunanlılar, Yunanistan'ın batı kıyısında Peloponnesus denen bölgedeki Olimpos'ta Zeus adına bir tapınak yaptırmışlardı Kutsal oyunlar süresince, şehir devletleri arasındaki savaşlar kesiliyor ve oyunlar için Olimpos'a (Olympia) gidecekler için güvenli bir geçiş imkanı sağlanıyordu.

 

Oyunların yapıldığı yerde bir stadyum ve kutsal bir koruluk vardı. Yunanlılar ilk zamanlarda basit bir yapısı olan tapınağın yerine, zaman içinde oyunların öneminin artmasıyla, yeni ve tanrıların kralının adına yaraşır bir tapınak yapmak istediler. Bunun için Elis'li Libon yeni bir tapınak yapmaya başladı ve M.Ö. 456'da Zeus tapınağı bitirildi.

 

Tapınak dikdörtgen bir platform üzerine inşa edilmişti. Binanın yanlarında yer alan 13 adet büyük sütun, tavanı destekliyordu. Her köşede 6 adet sütun vardı. Üçgen şeklindeki tavan heykellerle doldurulmuştu. Kolonların üzerindeki pedimentler, Heracles'in h eykelleriyle süslüydü. M ilattan ö nce 7 77' lerde olimpiyatlar başladıktan sonra tapınak çok sade bulunduğundan tapınağa görkem kazandırmak için 13 metrelik devasa bir heykel eklenmiştir. Böylece Tapınağın içerisinde tanrıların kralı Zeus'un görkemli bir heykeli yer almış oldu. Yıllar geçtikçe insanlar sadece tapınmak için değil, heykeli görmek için de burayı ziyaret eder olmuş. Söylenceye göre Zeus bu yapıtı beğendiğini göstermek için gökten yıldırımlar yağdırmıştı.

 

Heykel tahta iskelet üzerine altın ve fildişi metal parçaların yerleştirilmesiyle yapılmıştır. Zeus Tapınağının içinde bulunan heykel, tapınağa ancak sığabiliyordu, hatta oturur vaziyette tasvir edilen Zeus, ayağa kalksa tapınağın tavanı yıkılacakmış gibi duruyordu. Heykelin oturtulduğu taban 6.5 m genişliğinde ve 1 m yüksekliğinde, heykelin kendisi ise 13 m yüksekliğindeydi. Sağ elinde zafer tanrıçası Nike'ı tutuyordu. Sol elindeyse üzerinde çeşitli metallerden kakmalar olan ve üzerinde kartal olan bir hükümdar asası vardı. Altın, abanoz, fildişinden yapılmış olan ve değerli taşlardan kakmaların bulunduğu Zeus'un oturduğu taht, heykelin kendisinden daha etkileyiciydi. Üzerinde, Yunan tanrılarının ve sfenks gibi mistik hayvanlar figürleri yer alıyordu. Heykelin derisi fildişinden, sakalı, saçları ve elbisesi altındandı. Karanlık bir koridordan geçilerek görülebildiği için, parlak fildişi, insanların gözünü alıyor ve derinden etkiliyordu. 1829'da Fransızlar tarafından Olimpos'ta bulunan bazı heykel parçaları Paris'te Louvre müzesinde sergilenmektedir.

 

Bugün, bölgedeki stadyum restore edilmiştir. Zeus tapınağıyla ilgili birkaç sütun haricinde hiçbir şey kalmamıştır. Heykel ise tamamen yok olmuştur. Ancak, o döneme ait bulunan paralar üzerindeki resimlerden, mabedin şekli hakkında ipuçları elde edilebilmiştir

 

Sayfada Zeus Heykeli (Dünya'nın Yedi Harikası) hakkında bilgiler sunulmaktadır, diğer bilgilere de bakabilirsiniz...

Zeus Heykeli (Dünya'nın Yedi Harikası) Hakkında Yorumunuz

  

Zeus Heykeli (Dünya'nın Yedi Harikası) Hakkında Yorumlar

Ahmet can Harranoğlu ödevime yardımcı olduğunuz için sağol internet ve busayfa

mehmet okuduğum bu ilginç yazılar ağzım açık kaldı

senanur harika çok işime yaradı muhteşem 5 aldım teşşekür ederim dersimiz.com

Yazılan son 3 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 3 yorum yazılmış.

Zeus Heykeli (Dünya'nın Yedi Harikası) ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı