Eğitim Sitesi

Geleneksel Türk Tiyatrosu, ders ve çalışma notu

Geleneksel Türk Tiyatrosu

Türk toplumunda tiyatronun ne zaman başladığına dair kesin bilgiler bulunmamaktadır. Ancak ozanların; "yuğ, sığır, şölen" adı verilen dinsel törenlerdeki gösterileri Türk tiyatrosunun temeli sayılmaktadır. Türk edebiyatında tiyatro ihtiyacı asırlarca 'ortaoyunu, karagöz, meddah ve köy seyirlik oyunu" gelenekleriyle karşılanmıştır.
 
Geleneksel Türk tiyatrosu, çağlar boyunca sürüp gelen ve Türk kültürünün ürünü olan tiyatro türleridir. Şarkı, dans, söz oyunları ve taklit geleneksel Türk tiyatrosunun öğeleridir. Doğaçlamaya dayanan bu tiyatronun temel öğesi güldürüdür. Oyun kişilikleri tip düzeyindedir, karakter boyutuna ulaşmaz. Bu tiyatro, kurumsal bir nitelik taşımaz. Bayram, düğün, sünnet gibi özel günlerde sergilenir.
 
Türk kültüründeki temaşa sanatını "Geleneksel Türk Tiyatrosu" olarak adlandırırız. Başlıca türleri şunlardır:
 
1- Karagöz
2- Orta Oyunu
3- Meddah
4- Köy Seyirlik Oyunu
 

dersimiz.com

geleneksel türk tiyatrosu ders notu konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım eğitim öğretim kaynakları geleneksel türk halk tiyatrosu Geleneksel Türk Halk Tiyatrosunun Özellikleri Geleneksel Türk Tiyatrosunun Unsurları Türk Tiyatrosu ortaoyunu karagöz meddah köy seyirlik oyunları

Benzer Edebiyat Ders Notları

Geleneksel Türk Tiyatrosu Hakkında Yorum Yazın...
  

Geleneksel Türk Tiyatrosu Hakkında Yazılan Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Geleneksel Türk Tiyatrosu Ders Notu