Eğitim Sitesi

İslam'da Melekler, ders ve çalışma notu

İslam'da Melekler

İslam'da melek
İslam'da Meleklerin Allah'ın emirlerini uygulamakla görevli nurdan yaratılmış varlıklar olduğu inanılır. Meleklere iman İmanın altı şartı arasındadır. Melekler insanlardan, kendilerine cüzi irade verilmemiş olmaları yönünden ayrılırlar. İslam'a göre meleklerin cinsiyeti de yoktur.
Dört Büyük Melek
Dört meleğin her biri belli bir görevi yerine getirmektedir. Aralarında bir hiyerarşik ilişki olmamakla birlikte Cebrail en büyük melek kabul edilmektedir.
▪ Cebrail : İslamda dört büyük melekten biri olan Cebrail'in Peygamberlere vahiy getirmek, onlara Allah'ın emir ve yasaklarını bildirmekle vazifeli melek olduğuna inanılır. Cebrail'e 'Cibrîl, 'Rûh-ul-emîn', ', 'Nâmûs-ı ekber de denir.
▪ Azrail : Eceli gelen insanların ruhlarını teslim alır. Melekü'l-Mevt, yani, ölüm meleği adı da verilir.
▪ Mikail : İnsanların rızıklarını ulaştırmak ve Allah'ın iradesine göre tabiat olaylarını düzenlemekle görevli melektir.
▪ İsrafil : Kıyamet günü, Sur  üfleyecek olan melektir.
Diğer melekler
▪ Kirâmen Kâtibîn: Her insanın sağ ve sol omzunda yer alıp, yaptığı iyi ve kötü işleri kaydederler. Kiramen kâtibin insanın aklından geçen kötü işleri eyleme dökmediği müddetçe kaydetmezler. İyi işlerini ise niyet anında hemen iyilik hanesine yazarlar. Hafaza (koruma) melekleri ismiyle de anılırlar.
▪ Münker ve Nekîr melekleri: Kabirde insanı sorguya çeken meleklerdir. Bu sorgu sonucuna göre kabir hayatının cennet veya cehennemde mi geçeceğini belirlerler.
▪ Rıdvân: Cennetteki meleklerin başıdır.
▪ Mâlik: Cehennemde görevli olan meleklerin başıdır.

notbak.com

İslam melek din kültürü ders notu konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım eğitim öğretim kaynakları

Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Notları

İslam'da Melekler Hakkında Yorum Yazın...
  

İslam'da Melekler Hakkında Yazılan Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

İslam'da Melekler Ders Notu