Dişlerin rengini açmak için uygulanan işlem.
Diş(ler)in çekim işlemi.
Bir dişin sökülmesi.
Süt dişlerinin çıkması. Dişlerin diş etini yararak dışarı çıkması.
Açıklamalarıyla 365 Ağız ve Diş Sağlığı Terimi
Diş sürmesi.
Diş çürüğü ya da boşlukları.
Kavite olarak da bilinen, dişte oluşan oyuk.
Çene kemiğini kaplayan ve dişlerin etrafını saran yoğun doku, gingiva.
Diş eti çekilmesi (DÇ), diş eti kenarının travma, inflamasyon veya çeşitli anatomik faktörler nedeniyle mine-sement sınırına göre
apikale doğru yer değiştirmesidir. Böylece tek veya birden çok dişin labial veya lingual/palatinal kök yüzeylerinin açığa çıkmasına neden olur.
Diş (diş kökü dahil) ve diş eti dokusu arasındaki boşluk. Gingival marjin.
Dişlerin kontak bölgeleri ile diş eti arasında oluşan üçgen bölge. Gingival Embrasür
Diş etinin iltihaplanması durumu. Periodontal hastalıklar diş eti iltihabı ile başlar ve dişeti iltihabının en önemli etkeni diş plağıdır.
Diş etlerinin kenar yüzeylerinin dişten uzaklaşarak sarkması.
Diş hekiminin hemen yanı başında duran, cihazları hazırlayan, iş sırasında aletleri veren, prosedürleri uygulayan ve diğer genel işlevleri yerine getiren profesyonel kişi.
Diş hekimi; insan sağlığı ile ilgili olarak dişlerin, diş etlerinin, ağız boşluğu, çene ve komşu dokularının sağlığının korunması, diş ve çene düzensizliklerinin teşhis, tedavi ve rehabilite edilmesiyle ilgili her türlü mesleki faaliyeti icra etmeye yetkili kişidir.
DİŞ HEKİMLİĞİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ
Diş temizleyen, röntgen filmi çeken, ön muayeneleri yapan ve ağız sağlığı eğitimi veren eğitimli profesyonel kişi. (Türkiye'de böyle bir meslek dalı henüz yoktur.)
1. Kaybedilmiş bir dişin kökünün yerine operasyonla takılan, genellikle titanyumdan yapılmış silindir.
2. Eksik olan dişlerin yerine çene kemiğine yerleştirilen ve uygun malzemeden yapılan yapay diş kökleridir. Daha sonra bu kök diş üzerine yerleştirilen protez dişler ile kaybedilmiş diş fonksiyonu yeniden kazanılmaktadır. Estetik açıdan da mükemmel sonuçlar elde edilen implant kelimesi için diş ekme ; yapay diş ; çakma diş ; vidalı diş ya da vida diş isimleri de kullanılmaktadır.
Diş Kırıkları genellikle travma sonrası ortaya çıkan durumlardır. Kırık diş tedavisinde öncelikli olarak travmaya uğrayan dokunun sağlığının korunması gerekir. Sonrasında ise restoratif çeşitli girişimlerle dokuların yeniden eski görünümüne kavuşması sağlanmalıdır. Kırılan diş hemen çekilecek demek yanlıştır.
Dişin dış yüzeyini kapsayan sert, mineral yüklü, beyaz maddedir.
Dişe uygulanan bir plastik dolgu maddesi.
Diğer Ağız ve Diş Sağlığı Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Ağız ve Diş Sağlığı Terimleri Sözlüğü