Sosyal Değişme Bir toplumda ekonomik büyüme ile birlikte sosyal, siyasi ve kültürel alanlarda bir ilerlemenin olması.
Sosyal Düzen Bir toplumdaki üretim güçleri ve üretim ilişkileriyle din, hukuk, eğitim gibi kurumların karşılıklı bağımlılık içinde oluşturdukları uyumlu bir bütün.
Sosyal Grup Belli ortak özelliklere sahip, etkileşim ve ilişki içinde bulunan iki veya daha fazla kişinin meydana getirdiği göreli bir sürekliliği olan bireyler topluluğu.
Sosyal Hareketlilik Kişilerin, ailelerin ve sosyal grupların toplum içinde sahip oldukları bir statüden diğer bir statüye veya bir tabakadan diğer tabakaya geçmeleri.
Sosyal İlişki Birbirinden haberdar olan en az iki insan arasında belirli bir süre devam eden, anlamlı ve belirli amaçlar etrafında kurulan sosyal bir bağ.
Açıklamalarıyla 976 Beden Eğitimi ve Spor Terimi
Sosyal Kategori Bazı ortak özelliklere sahip olan fakat birbirleri ile ilişkide bulunmaları ya da birbirlerini tanımaları gerekmeyen kişilerden oluşan bütün.
Sosyal Kontrol Bireylerin veya sosyal grupların sosyal düzeninin gereklerine uygun biçimde davranmalarını sağlamaya yönelik önlemlerin tümü.
Sosyal Kurum Birbirleriyle sosyal ilişki ve etkileşim halinde bir arada bulunan insanların, toplum içinde nasıl davranmaları gerektiğini ve bu davranışların kurallarını belirleyen, kişilere belli şekillerde davranışlarda bulunması için zorlayıcı etkide bulunan, aralarında birlik ve bütünlük olan, uyumlu ve örgütlü bütünler.
Sosyal Normlar Bir toplumda insanları belli olaylar karşısında nasıl davranmaları gerektiğini belirleyen öyle davranmaya zorlayan kurallar.
Sosyal Olay Toplum içinde meydana gelen, başlama ve bitiş noktaları belirli olan birden fazla kişiyi ilgilendiren bir oluşum ve değişim.
Sosyal Olgu Genellikle başlangıç ve bitiş zamanı bilinmeyen, nerede başlayıp nerede bitebileceği kesin olarak tespit edilemeyen bir sosyal oluşum ve değişim.
Sosyal Prestij (İtibar) Bir bireye ya da kümeye (grup) başka birey ya da kümelerle, ilişkilerinde üstünlük sağlayan durum.
Sosyal Sınıf Toplumun düzeyi, yaşam biçimi, eğitim, saygınlık gibi özellikler bakımından birbirine benzeyen ve bunun bilincinde olan insanlar tarafından oluşturulan bir bütün.
Sosyal Statü Bir sosyal pozisyonunun diğer sosyal pozisyona göre işgal ettiği durum.
Sosyal Tabakalaşma Toplumu meydana getiren üyelerin ya da öğelerin bir ya da daha fazla ölçüte göre hiyerarşik sıralanmaları.
Sosyal Yapı İçinde sosyal ilişkilerin sosyal olayların meydana geldiği, sosyal grupların ve kurumların yer aldığı, nüfus ve yerleşim tarzının şekillendirdiği, toplumun şekil ve çevresi ile ilgili dış görünüşe sahip olan bir sosyal varlık.
Sosyalizasyon Bireylerin toplumun imkânlarından yararlanması ve toplumla bütünleşmesi ile oluşan toplumsal uyum.
Sosyolog İnsanlar arasındaki ilişkileri, grupları, kurumları toplumdaki değişme ve gelişmeleri inceleyen bilim insanı.
Sosyoloji İnsanların birbirleriyle olan ilişkilerini, sosyal grupları, kurumlar ve örgütler arasındaki ilişkileri, toplumdaki değişme ve gelişmeleri sistematik ve bilimsel olarak inceleyen bilim.
Soy Bir atadan gelen kimselerin topluluğu, sülale.
Diğer Beden Eğitimi ve Spor Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Beden Eğitimi ve Spor Terimleri Sözlüğü