Eğitim Sitesi

Online Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri Sözlüğü

Tapu

Arazinin belirli bir parçasının veya üzerine inşa edilmiş bağımsız bölümün malikini gösteren, tapu sicil müdürlüğünce verilmiş, aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli resmi bir belgedir. Buna tapu senedi de denmektedir.

Tapu Haritası

Parsellerin geometrik şekillerini gösterir, belirli ölçekte çizilmiş haritaya tapu haritası denir. Kadastro paftası da denmektedir. İmar, kamulaştırma haritaları da tapuya tescil edilmekle tapu haritası vasfını kazanır.

Tapu Kütüğü

Tapu sicilini oluşturan ve taşınmaz malların üzerindeki ayni ve şahsi hakları gösteren, köy veya mahalle esasına göre tutulan defterlerden her birine tapu kütüğü denir.

Tapu Sicil Müdürlüğü

Taşınmaz mallara ilişkin akit ve tescil işlemlerini yapmak ve tapu sicilini mevzuatına göre tutmakla görevli her il ve ilçede kurulmuş bulunan müdürlükler.

Açıklamalarıyla 1000 Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi

Tapu Sicili

Taşınmaz mal ile üzerindeki hakların durumlarını göstermek üzere Devletin sorumluluğu altında tescil ve açıklık ilkelerine göre tutulan sicil.

Tapu Tahsis Belgesi

İmar Ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı İşlemler Ve 6785 Sayılı İmar Kanununun Bir Maddesinin Değiştirilmemesi Hk.Kanunun 10. maddesinde göre; hazine, belediye, il özel idaresine ait veya Vakıflar Genel Müdürlüğünün idare ettiği arsa veya araziler üzerinde, gecekondu sahiplerince yapılmış yapılara, yine aynı kanunun 12 nci madde hükümlerine göre tespit ettirildikten sonra, kayıt maliki kamu kuruluşlarınca bu yer hak sahibine tahsis edilen ve bu tahsisin yapıldığı tapu sicilinin beyanlar hanesinde gösterilerek ilgiline verilen, hak sahibi olduğunu gösterir belge.

Tasma

Sahipli hayvanları kayıt altına alarak, kontrollerinin düzenli yapılmasını sağlamak amacıyla hayvanlara verilen kimlik, takılan üzengi.

Taşeron (Alt İşveren)

Bir (asıl) işverenden, belirli bir işin bölümünde veya eklentilerinde iş alan ve işçilerini münhasıran o işyerinde ve(ya) eklentilerinde çalıştıran aracı kişi veya şirket.

Tatil Günleri Çalışma Ruhsat Harcı

Belediye Gelirleri Kanunu'na göre, hafta tatili ve ulusal bayram günlerinde çalışmaları belediyelerce izne bağlı işyerlerine ruhsat verilmesi karşılığı alınan bedel.

Tebellüğ

Bir tebliği alma; tebliğ edilen bir yazıyı imza ile teslim alma.

Tebliğ / Tebligat

Bildiri, genelge, açıklama.

Tecil

Ertelemek, tehir.

Tediye

Ödeme; bir borcun ödenmesi.

Tehlikeli İnşaat ve Yıkıntı Atıkları

İnşaat ve yıkıntı atıkları içerisinde bulunan asbest, boya, florasan ve benzeri zararlı ve tehlikeli atıklar.

Tehlikeli Madde Depoları

Dolum istasyonları dışında patlayıcı, yakıcı, zehirli, radyoaktif, kendi kendine tutuşan maddelerle, yanıcı sıvılar ve kolay ateş alabilen katı maddeler, fiziksel veya kimyasal niteliği bakımından yukarıdakilere benzeyen maddelerin depo edildiği, yükleme ve boşaltmaların yapıldığı tesisler.

Teklif

İlgili Kanuna göre yapılacak ihalelerde isteklinin idareye sunduğu fiyat teklifi ile değerlendirmeye esas belge ve(ya) bilgiler.

Teklif Karar

Belediye meclisinin gündemine alınmış bir konunun komisyonlara havale edilmeden mecliste görüşülerek karara bağlanması işlemi.

Teknik Altyapı

Kent insanlarının ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kentte yapılan yol, atık su kanalı, içme suyu kanalı, gaz şebekesi, telefon şebekesi gibi donanımlardır.

Teknik Yönetmelik

1/2500 ve daha büyük ölçekli harita ve planların yapılmasına ait yönetmelik.

Teknoloji

İnsanın doğa ile savaşımından geliştirdiği yöntem ve araçlar.

Diğer Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri

İlk Sayfa ... 40 41 [42]43 44 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri Sözlüğü