Bir ülkede veya ülkeler arasında toplumun veya bir kuruluşun yaşamında görülen güç dönem.
Şehirde yaşayıp özel imtiyazlardan yararlanan.
15-24 Ocak 1943 tarihinde A.B.D. Başkanı Roosevelt ile İngiltere Başbakanı Churchill arasında Fas'ın Casablanca kentinde, Kuzey Afrika cephesinden sonra savaşın nasıl şekillendirilmesi konusunda yapılan görüşme.
Rusya'nın seferberlik adı altında Türkistanlıları cephe hizmetlerine alınacağının duyulması üzerine Semerkant'ta toplanan grup.
Açıklamalarıyla 304 Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi
Bir ülkede yönetime el koyan kimselerden oluşan kurul.
Çarın yönetiminde bulunan devlet.
Sovyet haber alma teşkilatı.
26 Nisan 1986 tarihinde Ukrayna Pripyat şehrinin 14.5 km. kuzeybatısında bulunan Çernobil şehrinde konuşlu olan Çernobil Nükleer Santrali'nde yapılan bir deney esnasında meydana gelen nükleer kaza.
Amerika ve Batı'nın Sovyetler Birliği'ne yönelik genel politikalarını tanımlamak için kullanıldı. Temel hedefi, Sovyetler Birliği'nin kendi sınırları içerisinde kalmasını sağlamaktı.
Tarihî ve kültürel olarak üzerinde Myanmar, Laos, Kamboçya, Malezya, Tayland, Singapur ve Vietnam'ın yer aldığı Hindistan ve Çin etkisi altında olan yarımada.
Filistin Devleti'nin Yahudi ve Arap devleti olarak ekonomik bağlarla birbirine bağlı iki devlet olacağı ve Kudüs'ün ortak bölge olarak uluslararası güçlerin kontrolünde olması gerektiğini öngören plan.
Bu sistemde, her seçim çevresinde geçerli oyların çoğunluğunu kazanan partili veya bağımsız aday milletvekili seçilir.
1961 Anayasası ile TBMM, Cumhuriyet Senatosu, Anayasa Mahkemesi, TRT ve Üniversiteler gibi kuruluşlara özerklik verilmesi ile oluşan düzen.
2 Ağustos 1990 tarihinde Irak'ın Kuveyt'i işgal etmesiyle başlayan krizin sonucunda, ABD öncülüğünde, 37 ülkenin dâhil olduğu koalisyon gücünün Irak'a karşı düzenlediği askerî harekât.
Irak yönetiminin Birleşmiş Milletler Silah Denetim Komisyonu'nun (UNSCOM) çalışmalarını engelleyerek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına uymaması üzerine ABD'nin 16-19 Aralık 1998 tarihleri arasında Irak hedeflerine karşı gerçekleştirdiği bombalama harekâtı.
Bir ülkede silahlı kuvvetler mensuplarının silah zoru ile ülke yönetimine el koyması.
Dehşet Dengesi ya da Karşılıklı Mahvolma politikası, Nükleer güce sahip devletler arasında olası bir nükleer savaşta ortaya çıkacak topluca yok olma korkusu doğrultusunda doğan denge.
Bildirme, duyurma, ilan etme, haber verme.
Herhangi bir topluluğu temsil etmekle görevli yetkili kurul.
Dörtlü takrir sonrasında CHP'den istifa eden Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü tarafından kurulan parti.
Diğer Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri Sözlüğü