Mülki yönetim bakımından ilden sonra gelen bölüm. Kaza.
Bir yerden, bir kişiden, bir makineden bir başkasına, herhangi bir ortamdan yararlanarak bilgi gönderme işlemidir.
Milattan önce, Ortadoğuda, tarım alanlarının oluşturulması, bataklıkların kurutulması ve su kanallarının açılması ile köylerin gelişerek kentleşmesi sonucu oluşan yerleşim yerleridir.
Kışı yaza bağlayan ara mevsim. Mart, nisan ve mayıs aylarını içine alan zaman aralığı.
Açıklamalarıyla 1151 Coğrafya Terimi
Nadas, kuru tarım.
Günümüzden yaklaşık 600 milyon yıl önce sona erdiği varsayılan jeolojik zamandır. İlkel zamanın yaklaşık 4 milyar yıl sürdüğü tahmin edilmektedir. Zamanın önemli olayları :
Sularda tek hücreli canlıların ortaya çıkışı. En eski kıta çekirdeklerinin oluşumu. İlkel zamanı karakterize eden canlılar alg ve radiolariadır.
İmbat rüzgarı, Ege kıyılarında esen deniz meltemidir.
Yeryüzünde sıcaklığın enleme bağlı dağılışını gösteren haritalar çizilirken yükseltinin sıcaklık üzerindeki etkisini ortadan kaldırmak için indirgenmiş sıcaklık değerleri kullanılır. Bir yerin yükseltisinin sıfır (0 m) kabul edilerek hesaplanan sıcaklığına indirgenmiş sıcaklık denir. Bir yerin indirgenmiş sıcaklığını hesaplamak için yükseltiden kaynaklanan sıcaklık farkı hesaplanır. Bu fark o yerin gerçek sıcaklığına eklenir.
Karalar üzerinde yayılan örtü buzulu, inland:kara, is:buzul
İnsanın doğada yer aldığı dönemden itibaren doğanın insanı, özellikle son iki yüzyıldır da insanın doğayı etkilemesidir.
Dünya'daki ülkeler için yaşam uzunluğu, okur yazar oranı, eğitim ve yaşam düzeyi doğrultusunda hesaplanan 0-1 arasında değerler alan bir ölçümdür.
Ekilen, dikilen topraktan en geniş ölçüde ürün alınması için başvurulan tarım yöntemidir. İntansif tarımda gübre, kimyasal ilaç ve teknolojik sulama yöntemleri kullanılır.
Yerleşme
Kıyıda, deniz taşıtlarının yanaştığı yer.
Bir kimseyi bir işte çalıştırma, iş imkanı yaratma
Ekonomik çalışma alanlarındaki gereksinimleri karşılamak için bir ülkede yaşayan kişilerden ihtiyaç duyulan insan gücüdür.
Dış alım
Mor ötesi (ultraviyole) ışınlarının, molekülleri parçalayarak iyonlar haline getirdiği atmosfer katmanıdır.
Yer şekillerinin engebe, eğim ve yükseltilerini dikkate almadan, yer şekillerinin düz ve deniz seviyesinde olduğunu kabul ederek hesaplanan alandır. Türkiye'nin iz düşüm alanı 779.452 km² 'dir.
Haritalardan faydalanarak belirlenen alan.
Diğer Coğrafya Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Coğrafya Terimleri Sözlüğü