Gemilerde dümen yekelerini gerektiği hallerde, bilhassa fırtınalı havalarda veya dümen arızaları sebebi ile dümene kumanda edilemediği hallerde dümeni bir taraftan diğer tarafa çevirmek için kullanılacak donanımların donatılması için alabandalara konulan bastikalara denir.
Direklerin her iki bordasına bağlanabilmesi için gerilmiş tel halatlar. Teknenin direklerini yandan sabitleyen çelik teller.
Çatal kasanın kasalarından birini diğerinin içinden geçirerek geçirilen kasanın içine çelik geçirmeye çeliklemek denir. Çeliğin çekilmesi ile kasalar ayrıldığından birçok yerlerde bilhassa seren ve direklere makara donatmakta kullanılır.
Omurga ile bodoslamamın birleştiği köşe.
Açıklamalarıyla 841 Denizcilik Terimi
Ahşap teknelerde bodoslama ile omurgayı birbirlerine kuvvetlice bağlamak için bodoslama eninde boydan boya konulan demir, bakır ve pirinçten yapılmış kuşak.
Gemicilikte halat, elincesi veya yomaların uç kısımlarına verilen isimdir.
Personelin tekne boyunca yanyana selamlama için dizilmesi.
Tek demir atmış bir geminin emniyet için diğer demirini de atma işlemi.
Özellikle admiralty demirinde bedenin üst kısmından anelesinin altında geçen kollara dik olarak bağlanmış hareketli veya sabit ağaç veya metal kollar.
Seren yakalarının geriye bakan kısımları, üç köşe yelkenlerdeki en üstteki pik yakası.
Ana direklerin üzerine konulan ekleme direkler.
Gemilerin karinası yırtıldığında teknenin su almaması için postaların iç tarafına konulan ikinci kaplama.
Bu bölüm safra ve yakıt deposu olarak ta kullanılır.
Limanları ve limanlar içindeki gemilerin denizlerden (dalgadan) zarar görmemesi için limana hakim rüzgara yüzey verecek şekilde yapılmış dalga önleyici yapılar.
Uzun bir süre denize çıkmayacak olan yelken gemilerinin yelken ve serenlerini indirerek bir yere kıçtan kara olarak üst üste yatması.
Ticaret gemilerinde, yükün hasardan korunması ve hızlı tahliye edilebilmesi için yüklerin aralarına ve altlarına konulan hasır, tahta kanaviçe ve hezaren gibi maddeler.
Çevresinde müsademe tirizleri bulunan silindir şeklindeki şamandıra.
Kanatları hareket eden, ayarlanabilen pervane türü.
1- Gemi ve deniz araçlarını, deniz üzerinde istenilen yerde sabit tutmak için halat veya zincire bağlı olarak denize bıraktıkları özel biçimde dökme demir veya çelikten yapılmış ağırlıktır.
2- Teknenin dalga ve rüzgârla kaymasını engelleyip, onu sabit bir noktada tutması için dizayn edilmiş büyük ve ağır cisim.
Halat veya zincirin demire takılması için demir bedeninin üst tarafına açılmış olan delikten geçirilen yuvarlak halka veya harbili kilit.
Geceleri, demirli bir tekne tarafından taşınan navigasyon ışığı.
Diğer Denizcilik Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Denizcilik Terimleri Sözlüğü