Göz demirinin yerine oturduğu loça.
Bir yelkenin yan kenarları.
Birden fazla direkli gemilerdeki en yüksek direk.
2,83 m3 büyüklüğünde hacım birimidir. Bir teknenin tüm kapalı yerlerinin kadem küp olarak hacmının yüze bölümüdür.
Açıklamalarıyla 841 Denizcilik Terimi
Brig'ten küçük iki direkli hafif armalı pruvası kabasorta armalı, praçılaya benzer Anadolu/Akdeniz teknesi
Bir direk üzerinde çanaklık kurmak için mauna kolları üzerine omurgaya aykırı olarak yerleştirilen kollar. Yelken teknelerinde direkten inen çarmıkları açmak için kullanılan kollar.
İskele/sancak gurcataları. Yabancı karasularında bulunulan ülkenin bayrağı sancak gurcataya çekilir.
Batıdan esen rüzgar.
Doğudan esen rüzgar
Yelkenlerde rüzgarın çıktığı arka yaka (Direk yakası, Bumba yakası, Güngörmez yakası)
Kronometrelerin 24 saat zarfındaki ileri veya geri kalış miktarıdır. Günlük hatalar, hergün bir yere kaydedilir ve daha sonra toplanarak gün adedine bölünmek suretiyle bulunur.
Gemilerde ve teknelerde baştan kıça kadar döşenmiş tahta veya madeni platform döşeme.
Güvertenin bordadaki izdüşümü.
Güvertenin kaplanması için kullanılan malzeme.
Bir geminin, dünya üzerinde enlem, boylam olarak mevkileri belli maddelerden alınan kerterizlerle, tespit etmiş olduğu mevkidir. Bu mevki geminin hakiki coğrafi mevkii olur.
Bitkisel, sentetik veya çelikten yapılmış ve bükümlenerek çeşitli kollarda biribirlerine sarılmış, bükülmeye ve çekmeye uygun çevresi 2,5 santimden büyük olan urgan, kablo.
Demir atıldıktan sonra demirin ağırlığını ırgat üzerinden almak için çımaları güvertedeki mapalara bağlı diğer uçlarında ceviz bulunan kısa halatlar.
Morize ve Borina patalarının geçmesi ve torsolom palangalarının bağlanması için yelkenlerin yakalarına yapılmış olan halat halka.
Halatların ölçü birimi BURGATA'dır. (1 burgata= 2.54 cm) Bitkisel ve sentetik halatlar çevreleriyle, tel halatlar ise çaplarıyla ölçülürler.
Gemicilik işlerinde halatların kullanılması ilk deniz tarihinden başlar. Eski denizciler bitki liflerini bir araya getirerek yaptıkları basit halatları çeşitli işlerde kullanmışlardır. Bu bakımdan halatların ilk maddesini bitki lifleri oluşturmuştur. Denizde kullanılan halatlar yapılış yöntemi ve kullanılan malzeme yönünden üç kısma ayrılırlar.
1-BİTKİSEL HALATLAR
2-SENTETİK HALATLAR
3-ÇELİK HALATLAR
Ayın etrafında görülen daire şeklindeki yaygın ışık. Ay etrafında hale görülmesi yakın bir zamanda furtuna çıkacağına işarettir.
Diğer Denizcilik Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Denizcilik Terimleri Sözlüğü