Ölünavlun Bir gemiye bilfiil yüklenmeyen navlundur. Eğer kiracı taahhüt ettiği yükün tamamını gemiye yüklememişse, yüklenmeyen yüke de ölü navlun denir.
Örgüler
Gemicilikte çeşitli süsleme ve el kaymasını önleyici örgü çeşitleri mevcuttur.
En çok kullanılan örgüler, Kız Saçı Örgüsü, Tirnele Örgüsü, İki Koldan Dönerli Örgüdür.
Pala Küreklerin denize giren enli ve yassı kısımları.
Pala Çevirmek Kürek çekilirken sudan çıkan küreklerin ikinci hamle için palalarını baş tarafa doğru götürürken palaların enli taraflarını su sathına paralel duruma getirmek için kürek topaçlarının el ile çevrilmesi.
Palador Mezarnası Ambarağzı paladorunun oturtulmuş olduğu ve ambar ağızlarının baş ve kıç taraflarına konmuş mezarna.
Açıklamalarıyla 841 Denizcilik Terimi
Palamar Gemilerin rıhtıma veya iskeleye bağlanmasında halattan daha kalın yomalara verilen isim.
Palamar Halatı Bir tekneyi iskele, rıhtım veya başka bir tekneye bağlamaya yarayan halatların genel adı.
Palamar Şamandırası Liman içinde fazla saha işgal etmemeleri için gemilerin baştan ve kıçtan palamar vermek suretiyle bağladıkları şamandıralar.
Palanga Bir halat ve anaz iki makaradan oluşan kaldırma mekanizması
Palanga Rule Alt makarası adi torno, üst makarası makara ruleden ibaret palanga. Yelken gemilerinde, denizli havalarda serenlerin sallanmaması için seren ile direk arasına donatılır. Yalpa Palangası da denilir.
Palangalar Az güç sarfı ile fazla iş yapmamızı sağlayan iki makara ve arasından usulüne uygun olarak donatılmış bir halattan meydana gelmiş sistemlerdir.
Palasarte Ana direklerle çarmıklar arasındaki açıyı büyültmek ve küpeşteleri serbest bırakmak için direkler hizasında bordalardan dışarıya doğru uzatılmış ve bordalara sağlamca bağlanmış ağaç kütükler.
Palasırtı Kürek palalarının ensiz olan tarafı.
Palavra Güverte Eskiden harp gemilerinde topların bulunduğu güverte.
Panyol Tahtası Gemi ambarlarında bulunan dökme hububatın denizli havalarda kaymasını önlemek maksadıyla ambarlara konulan tahtalar. Yeni hububat nakliye gemilerinde panyol tahtası yerine sabit sac levhalar kullanılmaktadır.
Parakete Bir geminin süratini ve deniz içinde katettiği mesafeyi deniz mili yönünden ölçen elektrikî ve mekanikî alet. Genel olarak kullanılan üç tipi; İmtiyazlı Parakete, Elektrikli Parakete, Pito Statik Parakete'dir.
Parakete Hesabı Son tayin edilen mevkiden (Hakiki veya alelade mevki) geminin seyrettiği rota ve parakete veya makine devir sayısıyla tayin edilen mesafe vasıtasıyla geminin mevkinin bulunması usulü. Parakete hesabında akıntı dikkate alınmaz.
Parakete Savlosu Bir çıması pervaneye diğer çıması parakete saatinin gerisinde bulunan mapaya takılmak suretiyle kullanılan özel surette dokunmuş halat.
Paralaks Hakiki ufuk ile hissi ufuktan ölçülen irtifalar arasındaki fark.
Parekete Geminin süratini veya kat ettiği mesafeyi ölçen alete parekete denir.
Diğer Denizcilik Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Denizcilik Terimleri Sözlüğü