Kişilerin kimliğini güvenli olarak belirleyip elektronik kimlik belgelerini hazırlayan ve anahtar yönetimini sağlayan kuruluş. (certifying authority-CA)
Elektronik ortamdaki yazışmalara eklenen, yazıyı gönderenin kimliğini ve gönderilen yazının iletim sırasında bozulmadığını kanıtlamaya yarayan bölüm. Sayısal imza, yazının içeriğine ve imzalayanın gizli anahtarına bağlı bir kriptografik yöntemle atıldığı için, sayısal imzanın doğrulanmasında, imzayı atanın açık anahtarı kullanılır. (digital signature)
Bilgisayar ağlarında iletilen bilgileri tarafların isteği ile saklayıp, kendisine başvurulduğunda belgeleyebilen kuruluş. (digital notary)
Şifreleme ve şifre çözme için aynı anahtarı kullanan kriptografik yöntemlerin tümü. Simetrik kriptografi veya gizli anahtarlı kriptografi adını da alır. Kullanılan gizli anahtarı mesajı gönderen ve alan kişilerin paylaşması gerektiği için, tek anahtarlı kriptografinin güvenilirliği, her kullanıcı çiftine ayrı bir anahtar verilebilmesine bağlıdır. Bu durumda, bir kullanıcı, haberleşeceği herkes için farklı bir anahtar kullanmak zorundadır; bu ise önemli bir anahtar dağıtımı problemine yol açar. Çift anahtarlı kriptografi, bu sorunu ortadan kaldırmıştır. (single key cryptography)
Açıklamalarıyla 61 Elektronik Ticaret Terimi
Mesaj rehberinde belirlendiği düzende sıralı bölümler kümesi.
İngilizcedeki açılımı "Uniform Resource Locator"dır. İnternet üzerindeki sitelere erişimi sağlayan adresleme düzeni, yani yaygın olarak olarak adlandırılan "adres" terimdir.
Basit bir örnek vermek gerekirse www.dersimiz.com bir URL'dir.
Bilginin, iletişim, yorum, ya da işlem için uygun olarak formüle edilmiş şekilde gösterilmesi.
Verinin, tanımlamak, değer göstermek için özellikleri belirlenmiş bir birimi.
Doğal dilde bir ya da daha çok sözcük ile veri elemanı kavramının tanımlanması. (Data element name)
Veri elemanının tanımlanmış özelliği. (Data element attribute)
Tanımlanmış, isimlendirilmiş veri elemanı niteliklerinin, uygun veri elemanı değerinin nasıl simgeleneceğine ilişkin spesificasyonları içeren liste. (Data element directory)
Türkçe karşılığı filigran olan ama ağırlıklı olarak Watermark, veya Digital Watermak olarak kullanılan bu terim, görsellerin üzerine yerleştirilmiş özel işaret veya simgeleri ifade eder. Genellikle internet üzerinde yayınlanan bir görselin başka sitelerde yayınlanmasını engellemek veya yayınlansa bile ilk yayını yapan sitenin hangisi olduğunu göstermek amacıyla, sitenin logosunun görsel üzerine yerleştirilmesi şeklinde kullanılır.
Hosting veya web barındırma hizmeti bir web sitesinde yer alacak olan sayfaların, görsellerin veya diğer dokümanların internet kullanıcılarının erişebilecekleri bir web sunucusunda bulundurulması hizmetidir. (hosting)
Web sayfaları ve diğer bilgisayarların internet üzerinden iletişimini sağlayan protokoller geliştiren dosyaları bünyesinde barındıran bilgisayarlardır. (web server)
Bir alan adının (domain) hangi kullanıcıya ait olduğunun tespit edilebildiği sitelere verilen isimdir. Whois sorgulaması yapan siteler, sorgulanan alan adının hangi e-posta adresi, hangi isim ve telefon gibi bilgiler üzerinden kayıt edildiğini ekrana getirir. Ancak alan adının satın alındığı firmalarında, whois sorgulamasına karşı bir önlem hizmetleri de bulunmaktadır. Bu hizmetten faydalanan bir alan adı sahibi, whois sorgulamasında kendi bilgilerini gizlemeyi tercih edebilir.
XLS, Microsoft Office programlarından biri olan ve tablolama, hesaplama, çoklu işlem ve veri işleme yapmak için kullanılan Excel programının dosya uzantısıdır.
Extensible Markup Language teriminin kısaltması olan XML'in Türkçe karşılığı Genişletilebilir İşaretleme Dili'dir. Verileri aynı anda hem bilgisayar sistemleri, hem de insanlar tarafından kolayca okunabilecek halde oluşturmayı hedeflemektedir. XML sayesinde bu veriler hem saklanabilir, hem de birden fazla sistem arasında veri alışverişi yapmak için kullanılabilir.
Devletin, açık anahtarlı bir kriptografik algoritma kullananların gizli anahtarlarına, yasaların gerektirdiği durumlarda ve yargı kararıyla ulaşabilme yetkisi. (lawful access)
Birbirinden bağımsız farklı kategorilerdeki ürün veya hizmeti satışa sunan e-ticaret sitelerine yatay e-ticaret sitesi denir. Yatay e-ticaret siteleri çoğunlukla çok fazla ve farklı kategorilerde ürünlere sahip oldukları için geniş bir hedef kitleye hitap ederler.
Yazılım, elektronik aletlerin kendileri için tasarlanmış görevleri yapmaları için bilgisayar dilinde hazırlanmış komutlarına verilen isimdir. Başka bir deyişle dijital cihazların kendi işlevlerini yerine getirmelerini ve farklı cihazlarla veri değişimi yapmalarına yarayan programların tümüdür.
Diğer Elektronik Ticaret Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Elektronik Ticaret Terimleri Sözlüğü