Moleküllerin veya taneciklerin sayılarına bağlı özellik.
Bazı çözeltiler gözle veya normal mikroskopla bakıldığı zaman homojen bir çözelti olarak görülmesine rağmen, ultra mikroskopla bakıldığı zaman heterojen olarak görülür. Bu tür çözeltilere kolloidal çözeltiler denir.
Bir maddenin sıvı içerisinde asılı kalması sonucu oluşan karışımlara koloit denir. koloit karışımlarda askıda falan madde ancak mikroskopla görülebilir. Süt ve kan koloit örneğidir.
Etil alkolün hacimce %80'lik çözeltisine kolonya denir. Kolonya yapılırken etil alkol çözeltisi içerisine limon, zambak gibi maddelerin özleri koyularak çeşitli kolonyalar elde edilebilir.
Kolonya yapımında etil alkol yerine metil alkol kullanımı geçici uzun süre kullanımında kalıcı körlüğe neden olabilir. Kolonya dezenfektan olarak kullanılabilir.
Açıklamalarıyla 840 Kimya Terimi
Çok atomlu anyon, katyon yada nötral molekül.
Brönsted asidi ve onun konjuge bazı.
Çözeltide çözünmüş olan göreceli madde miktarıdır. Düşük konsantrasyonlu çözeltilere seyreltik, yüksek konsantrasyonlu çözeltilere derişik çözelti denir.
Nükleer bir reaktörün kalbine yerleştirilen, zincirleme fizyon reaksiyonunu kontrol altına almaya yarayan çubuk. Genellikle bor, kadmiyum veya zirkonyum gibi elementlerden yapılır ve ortamdaki nötronları soğurmak için kullanılır.
Başlangıçta bir Lewis bazına ait olan bir elektron çiftinin bir Lewis asidi ile paylaşılması sonucu oluşan kovalent bağ.
Metallerin elektrokimyasal bir olay sonucu aşınması.
(+) ve (-) yüklere sahip aynı ya da farklı ametal atomları arasında elektron ortaklaşması ile oluşan bağ çeşididir.
Ametaller kendi aralarında bağ yaparken elektron alış verişi yapamazlar. Oktetlerini tamamlamak için elektronlarını ortaklaşa kullanırlar. Ametal atomlarının elektronlarını ortaklaşa kullanarak yaptıkları bağa kovalent bağ denir.
Atomları arasında kovalent bağ içeren bileşikler.
İyon hâlindeki atom grubu.
Alkanların yüksek sıcaklıkta parçalanma tepkimesi.
Katı hâldeki bir elementin veya bileşiğin, molekül, atom veya iyonlarının geometrik bir yapı göstermesi.
İyonik bileşiklerde tanecikler son derece düzenli şekilde sıralanırlar. Buna kristal örgü yapısı denir.
Kristal Örgüde; genellikle anyonların hacmi daha büyük olduğundan, anyonların aralarına katyonlar girerek belli geometrik yapıda kristal örgü oluşur.
Kristallendirme deneylerinde kristallendirme kabı olarak kullanılan cam malzeme.
Çözünürlükleri birbirinden oldukça farklı olan katı maddelerden oluşan karışımın bileşenlerine ayırma yöntemi.
Bir nükleer fizyon reaksiyonun kendiliğinden zincirleme olarak devam edebilmesi için gerekli olan nükleer yakıt kütlesi.
Donma sıcaklığı düşmesinden yararlanılarak mol kütlesi belirleme yöntemi.
Diğer Kimya Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Kimya Terimleri Sözlüğü