Sekonder Alkoller -OH grubunun bağlı olduğu C atomuna bir tane H ve iki tane alkil grubu bağlı ise bu alkol sekonder ikincil alkoldür.
Selüloz Bitkilerde hücre yapısının büyük bir bölümünü oluşturan kağıt, yapay ipek ve patlayıcı maddeleri yapımında kullanılan bir karbonhidrat.
Sentetik Yapay, suni.
Sentez İki farklı maddenin birleşerek kendi özelliklerini kaybedip yeni özellikte bir madde meydana getirmesi olayına sentez denir. Sentez olaylarında yeni özellikte bileşik çeşitleri elde edilir.Birleştirme.
Sepileme Deri kürk kumaş gibi maddeleri kullanılabilir hale getirmek için yapılan işlemlerin tümü.
Açıklamalarıyla 841 Kimya Terimi
Seramik Organik olmayan malzemenin oluşturduğu bileşimlerin çeşitli yöntemler ile şekil verildikten sonra sırlanarak veya sırlanmayarak ve pişirilerek sertleştirilip dayanıklılık kazandırılması.
Serbest radikal Yüksek etkinlikte, eşleşmemiş elektron içeren molekül parçacığı.
Sert Su
1-İçinde önemli miktarda minerallerin çözünmüş olduğu su.
2-Sabun ile köpük oluşturmayan su. Eğer su içerisinde sertliğe sebep olan HCO3- iyonu ve buna bağlı katyonlar var ise bu tür sulara geçici sertliğe sahip sular denir. Eğer sertliğe HCO3- den başka (SO4-2 gibi) iyonlar sebep oluyorsa böyle sulara kalıcı sertliğe sahip sular denir.
Seyirci iyon Reaksiyon ortamında olan ve reaksiyona katılmayan iyon.
Seyreltik Çözelti Çözücüsü çok olup, çözüneni az olan çözeltilerdir. Örnek: 1 bardak su + 1 kaşık şeker
Seyreltme Çözeltiye çözücü ekleyerek derişimi düşürme.
SI Uluslararası birim sistemi.
SI birimleri Uluslararası kurumların kabul ettiği çeşitli ölçü birimleri.
Sıcaklık
1-Bir maddenin bir molekülünün ortalama kinetik enerjisini ifade eden büyüklüktür. Sıcaklık, bir enerji türü değildir ve skaler büyüklüktür.
2-Termal ilişki içindeki maddeler arasında meydana gelen ısı akışını tanımlayan fiziksel özellik.
Sıfırıncı mertebe reaksiyon Reaksiyon hızının reaksiyona katılanların derişimine bağlı olmadığı reaksiyon.
Sınırlayıcı bileşen Belli bir reaksiyon için, ürünün teorik verimini kontrol eden reaktant.
Sıvı Maddenin hali. Kütlesi ve hacmi belli olan fakat belirli bir şekli olamayan maddedir. Bu yüzden içine konulduğu kabın şeklini alır.
Sıvı - buhar basıncı Buhar fazına geçen, sıvı moleküllerinin uyguladığı basınç.Sıvı - buhar dengesi. Bir sıvıdaki moleküllerin sıvı fazdan, gaz fazına geçme (buharlaşma) hızları ile gaz fazından, sıvı fazına geçme hızlarının (yoğunlaşma) eşit olması hâli.
Sıvı Asfalt Ham petrolün ağır ürününün (dip ürün) viskozitesi daha yoğun hâle getirilmişidir. Rafinerilerde asfalt üniteleri vardır. Bu ünitelerde dip ürün prosesten geçerek farklı asfaltlar elde edilir.
Sıvı basıncı Sıvı tarafından birim yüzeye uygulanan basınç.
Diğer Kimya Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Kimya Terimleri Sözlüğü