Latin Amerika müziğinin ritim çalgısıdır. Büyük bir yumurtayı andırır. Su kabağının içi oyularak ya da sert ağaçtan yapılır. Tutup salladıkça içindeki küçük tanecikler kendine özgü sesler çıkarır.
Cenaze Marşı.
Marş tarzında.
Her türlü yürüyüşü desteklemek, bazen ateşlemek, grupları aynı düzende yürütmek (askeri marş), ulusal birliği güçlendirmek (ulusal marş), bazen de kederli bir ortam oluşturmak için (cenaze marşı gibi) yazılan belirgin ve güçlü vurgulamalı kısa marş (yürüyüş) müziği. Marş eski asker şarkıları ve trampetlerinin ahenkli ölçülü müziğinden doğmuştur. Fransız besteci, Lully yetkin marşlar yazmıştır. (İtal. Marcia. Fran. Marche)
Açıklamalarıyla 1164 Müzik-Dans Terimi
16. ve 17. yüzyıllarda İngiltere'de yüze maske takılarak oynanan müzikli sahne oyunu. Mask (İng.).
Orta hızda Polonya'nın ulusal danslarından.
Afrika'ya özgü, bir dizi metal ya da bambu dilin parmakla titreştirilmesiyle seslendirilen bir çalgı.
Peşrev yerine kullanılan bir nevi kısa peşrev denilebilen iki kısımlı bir türdür.
Kös, nakkare, zil, zurna ve borulardan kurulan askerî mızıka takımı, Dünya'nın ilk ve en eski alaturka Ordu bandosudur.
Hun'lar zamanındaki adı Tuğ olan ve vurmalı sazlarla nefesli sazlardan oluşan askeri mızıka okulunun Fatih'ten sonra aldığı isim, Hun'lardan beri Türk savaş tekniğinin vazgeçilmez unsuru olan askeri müziğin amacı, çok uzaklardan duyulan ve gitgide yaklaşan gök gürültüsüne benzer yabancı bir müzmin sesiyle düşmanın moralini bozup savaşacak güç bırakmamak, düşmanı teslim almak suretiyle harbi en kısa zamanda bitirmek ve böylece bir bakıma insan kıyımını önlemektir.
14. 15. ve 16. Yüzyıllarda Almanya'da birlikler ve loncalar kurmuş ozan ve şarkıcılara verilen ad.
Missaları seslendirirken tek hece üstünde çok nota okuma yöntemi. Melisma (Al.).
Ezgi. Mélodie (Fr.).
Ritim öğesinden yararlanarak, bir biçim için art arda çizilmiş notalar. Ezgi. Mélodie (Fr.).
Müzikle birlikte, melodisiz olarak, düz okuma durumda söylenen dram. Müzik eşliğiyle bir anlatıcı için hazırlanmış yapıtların türüne verilen ad.
Müzik eşliğinde oynanan dram. Tarihi eski Yunanlara kadar dayanır.
Nota yazma makinesi. İlk defa Onsekizinci Yüzyılda M. von Creed ve J. F. Unger tarafından yapılmıştır. Tuşları piyano gibi olup bütün sesleri yazabilir. 1906'da Kromar, 1913'te Koppensteiner tarafından en iyi ve kullanışlı şekli yapılmıştır.
17. ve 18. yüzyıllarda, her ölçüye üç vuruşun düştüğü eski, zarif bir Fransız saray dansı. Rokoko zamanında toplantı ve balolarda oynanırdı. Menuet, klasik müzikte de rol oynadı. Özellikle üç büyük Viyana klasiği Haydn, Mozart, Beethoven ayrı menuet'ler yazdıkları gibi her tür eserlerinde özellikle senfonilerinde kullandılar.
17.Yüzyılda ortaya çıkmış. Fransa kaynaklı, üç zamanlı saray dansı. Adı "küçük" anlamına gelen menü sözcüğünden türemiştir. Ufak adımlarla oynanması bu adı gerektirmiştir. Müziği önce süitlerde yer almış, sonra sonat biçiminin bölümlerinden biri olmuş, yerini "scherzo" ya bırakıncaya kadar kullanılmıştır.
İstek, amaç, gaye, maksat.
Katolik kiliselerine mahsus dinî tören müziği.
Diğer Müzik-Dans Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü