Roma melodisi. 17.Yüzyılın vokal ve çalgısal müziğinde kullanılan bir tür tekrarlı bas melodisi.
Bir tür vokal şekli, 18. Yüzyıldan sonra çalgısal müzik türü olarak da kullanılmıştır. Fr. J. Gossec 1761'de yazdığı op. 5, 2'nci senfonisi için romans şeklinde bir kısım yazmıştır.
Müzik, sanat ve edebiyatta bir dönem (daha çok 1800'ler ve 1900'lerin başları); duyguların dizginlenmeden ifade edilmesiyle bilinir.
1- Temel müzik cümlesinin birden çok yinelendiği dans biçimi. Aynı adlı şarkı türünden geldiği; 18. yüzyılda Fransız süitlerine katıldığı; 19. yüzyılda sonatın son bölümünü oluşturduğu bilinmektedir. Rondeau (Fr.).
2- Tekrarlar üzerine kurulmuş olan bir müzik formu. Rondo da ana tema en az üç kez duyurulur. Bu tekrarların arasına rondonun temasıyla gereğince karşıtlık yaratabilen ara kesitler yerleştirilir.
Açıklamalarıyla 1164 Müzik-Dans Terimi
Fransızca "yeniden doğuş" anlamına gelir. 1400'lerden 1600'lerin ortasına kadar devam eden tarihi bir dönemdir.
Genellikle başa dönüleceğini veya 2. defa görüldüğü yerden 1. defa görüldüğü yere dönüleceğini anlatır.
Yorumcunun bir an için belirlenmiş ritim yapısından ayrılıp kendi içgüdüsüne göre yapıyı ve tempoyu değiştirerek çalması. Romantik müziğin en önemli unsurudur. Tempo rubato (İt.).
Simge, sembol.
İtalyanca "Sinistra" diye adlandırılan ve sol elle çalınacağını bildiren işaretin kısaltılmışı.
Türk müziğinde kullanılan bileşik (mürekkeb) bir makam.
Saksafonlar tek kamışlı, metal sazlardır. İlk yapılışları ise 1840 lı yıllara rastlar. Adohphe Sax(1814-1849) adlı, Belçikalı bir nefesli saz yapımcısı tarafından yapımları gerçekleştirilmiştir. Sazların adları da yapımcısının adından kaynaklanmaktadır. Bakır, pirinç, alpaka ve gümüş gibi madenlerden yapılan saksafonlar, klarnetler gibi bek ve kamışlı, kıvrık boyunlu geniş kalaklıdırlar
Saksafon ailesi beş sazdan oluşur:
1-Soprano 2-Alto 3-Tenor 4-Bariton 5-Bas
Küme akorlar. Piyanoda yumrukla veya dirsekle çalınan akorlar öbeği. Tone-Cluster (İng.)
Hızlı tempoda, eski bir İtalyan-İspanyol dansı. Lavta süitlerinde pavandan sonra yer alır.
Selam Sana Kraliçe. Hazreti Meryem'in acılarını dile getiren 4 antifondan biri. Rönesanstan bu yana çokseslendirilmiş ve org düzenlemeleri yapılmıştır.
İnsanda estetik duyguyu heyecana getirecek eserler meydana getirme işi.
Gösterinin görsel tarzını, yönetmenin direktifleri doğrultusunda belirlemek ve uygulamak amacıyla, setteki yapılar, dekor ve aksesuarların konseptini takip eden, bunların nasıl görünmesi gerektiğine karar veren ekip.
Besteci denilen kişilerin yaratış oluşumunun koşulladığı ve sınırladığı bir bilinç içinde verdikleri yapıtların tümüne denir. Avrupa'da 10 yy'dan sonra yapılmaya başlanmıştır.
(mimaroğlu)
Olağandışı nitelikleri olan, benzersiz sanat eserleri ortaya çıkarabilen, sanat yapabilecek yetkide olan kişi.
Kutsal, aziz. Katolik missa'sında 4. bölüm.
Yeden. Karar sesinden önceki nota. Dizide yedinci derecedeki ses.
Diğer Müzik-Dans Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü