Türk müziğinde kullanılan basit bir makam.
Diyez ya da bemolle değişen notayı önceki durumuna döndüren işaret. Natürel.
Güzel şarkı, güzel söyleyiş anlamına gelir. İtalyan operasının ses gösterisine ve hançere cambazlığına dayanan söyleme üslubu.
Notanın yarım ses kalınlaşacağını, notayı yarım ses kalınlaştıran (pestleştiren) ses değiştirici işaret. Anahtarın hemen ardından gelirse, işaret ettiği notalar eser boyunca (başka bir yeni işaret koyulmamışsa) yarım ses pes seslendirilmek zorundadır. (b) işareti ile belirtilir. Bémol (Fr.).
Açıklamalarıyla 1164 Müzik-Dans Terimi
Alaturka müziğimizde kullanılan vurmalı çalgı. Zilsiz büyük tef.
Ninni.
Ninni olmak üzere yapılan bir beste.
1- Bir müzik yapıtını oluşturan ezgilerin tümü, bir müzik eseri anlamına gelir, kompozisyon karşılığıdır.
2- Herhangi bir musiki parçasına beste denir. Bir peşrev, bir şarkı, bir senfoni birer beste sayılabilir. Türk musikisinde beste şu manalarda kullanılmıştır.
a) Kompozisyon, yani her musiki parçası birer bestedir.
b) Bestenîgar, beste-hisar, beste-isfahan, makamları gibi bazı birleşik makamların adlandırılmasında makam ismi olarak kullanılmıştır.
c) Bir form adı olarak beste, dini ve din dışı sözlü eserlerin büyük formdaki en önemli tespitlerinden birinin özel adıdır.
Kısaca beste; güfteli veya güftesiz kulağa hoş gelen melodilerin, notaların bir araya getirdikleri, bestekârın duygu ve düşüncelerini dışarıya yansıtmasıdır.
Bir müzik eserini ortaya çıkaran, üreten sanatçı.
Türk müziğinde kullanılan bileşik (mürekkeb) bir makam.
Bir sese göre, üst veya alttan kendi dahil beşinci sesine beşli denir.
Üslup. Style (İng.)
Üflemeli çalgıların ağırlıkta olduğu, on müzisyenden daha fazlasını barındıran ve genelde caz müziği çalan grup.
Bir ses olduğu yerde tekrar edilirse birli, sesdaştır. (sesdaş, unison)
Bir arada beraberce çalma veya söyleme.
İki kez. Bir daha. Konser sonunda dinleyicinin yorumculardan bir kez daha çalmalarını istemesi. Konserde halkın icracıdan ek parça çalmasını istemek için kullandığı kelime. Yerine "encore" kelimesi de kullanılır "yine" anlamına gelir. Notada "bis" yazısı, bir bölümün bir kere daha çalınacağını gösterir.
Ağız, dil, dudak, gırtlak, dişler, ses vb. kullanarak, alet kullanmadan müzik ritimleri oluşturmak, müzik aletlerinin çıkardığı sesleri çıkarmaya çalışmak.
Ortaçağdan bugüne kadar kullanılagelen bir flüt türü. Rönesansta kiliselerde çok kullanılırdı. Genellikle okul eğitiminde ve eğitsel topluluklarda, çocuk-gençlik vb. gruplarında kullanılmaktadır.
1970′lerdeki Siyah uyanışın simgelerinden biri olan ve "reggae" müziğini tüm dünyaya tanıtan Jamaikalı şarkıcı ve besteci.
1960′ların başkaldırı müziğinin önde gelen temsilcilerinden biri olan ABD'li şarkıcı ve besteci.
Diğer Müzik-Dans Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü