Eğitim Sitesi

Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü

Tekzip

Düzeltme, cevaplama yazısıdır. Yapılan yanlış bir habere konu olan kişi ya da kurumun haberin düzeltilmesi için yazdığı yazıdır. Tezkip olarak da geçebilir.

Telekomünikasyon

Haber, yazı, resim, sembol veya her çeşit bilginin tel, radyo, optik ve başka elektromanyetik sistemlerle iletilmesi, bunların yayımı veya alınması, uz iletişim.

Telgraf

Özellikle eski dönemlerde haberleşme amacı ile iletilen yazılı haber.

Telif Hakkı

Telif hakkı, herhangi bir bilgi veya düşünce ürününün kullanılması ve yayılması ile ilgili hakların, yasalarla belirli kişilere verilmesidir. Kısaca, orijinal bir yaratının kopyalanmasına veya kullanılmasına izin verme hakkıdır. Telif hakkı, genellikle belirli bir süre için geçerlidir. Sembolü çember içinde bir 'C' harfidir, © harfi üzerinde bulunduğu yaratının telif haklarının korunduğunu belirtir ve İngilizce 'copyright' kelimesini ifade eder.

Açıklamalarıyla 1105 Sosyal Bilgiler Terimi

Tepe

Yüksekliği 500 metreyi geçmeyen yer kabartılardır.(Dağdan küçük)

Termal

Sıcak kaplıca suları.

Termik Santral

Yakıtla oluşan ısıdan elektrik üreten santral.

Tersane

Gemilerin inşaa ve tamir edildiği tesise verilen addır Osmanlıdaki ilk tersaneyi Yıldırım BAYEZİD, Gelibolu'da açmıştır.

Tertip

1. Uygun bir sıraya, düzene koyma, sıralama.

2. Düzenleniş, sıralanış biçimi.

Teselli

Acı bir olayı unutturmaya çalışma, acısını hafifletme, avunma.

Teslimiyetçi Politika

Teslimiyetçilik karşı gelmeyen ve boyun eğen anlamında kullanılır. Teslimiyetçi politika ise bir devletin, kendi egemenliği üzerinde başka devletin söz hakkı olması veya bu devletin himayesi altında bulunması anlamına gelir.

Testi

Su taşımaya yarayan ağzı dar karnı şişkin toprak kap.

Teşkilat

Ortak bir hedefin gerçekleşmesi için hiyerarşik bir yapı içerisinde planlı ve programlı çalışma yapmak üzere bir araya gelen vasıflı ve yeterli sayıda insandan oluşan yapıya teşkilat denir.

Tezhip

Yazma kitaplarda sayfaların yaldız ve boya ile bezenmesi, yaldızlama.

Tımar

Anadolu Selçukluları ve Osmanlılarda, belirli görev ve hizmet karşılığında kişilere verilen, yıllık geliri 3.000-20.000 akçe olan toprak.

Tımarlı Sipahiler

Osmanlı ordusunun en önemli atlı kuvvetleri idi. Dirlik sahiplerinin beslemek zorunda oldukları atlı askerlerdir (bu askerlere "cebelü" adı verilirdi). Bu askerleri has, zeamet ve tımar sahipleri besledikleri için devlete ekonomik yönden yük olmazlardı. Tamamen Türklerden oluşuyordu. Ordunun en kalabalık ve önemli sınıfıdır. Devletten maaş almaz, ganimet elde etmezlerdi. Barış döneminde bölgenin güvenliğinden sorumludurlar.

Ticaret

1- Ucuz mal alıp, aldığından daha pahalıya mal satarak aradaki farktan para kazanmak.

2- Ürün, mal vb. alım satımı.

3- Kazanç amacıyla yürütülen alım satım etkinliği.

Titiz

En ince ayrıntılara kadar önem veren kimse.

Tiyatro

1. Dram, komedi vb. edebiyat türlerinin oynandığı yer.
2. Bu türleri izleyiciler önünde sahnede oynayan grup.

Tohum Islahı

Ülke şartlarına en uygun tohumu üretmek için yapılan çalışmalara denir. Ülkemizdeki Tohum Islahı İstasyonları, Devlet Tarım İşletmeleri, Devlet Üretme Çiftlikleri ve Ziraat Fakülteleri gibi kuruluşlar kaliteli tohum elde etmek için kurulmuştur.

Diğer Sosyal Bilgiler Terimleri

İlk Sayfa ... 47 48 [49]50 51 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü