Genellikle oyun kurmada kullanılan eller açık durumda verilen pas. Bu pas diğer paslara göre kontrolü daha kolay olan pastır. Plaj voleybolunda, oyuncunun ikinci teması beklemek yerine ikinci temasta smaç vurmasını sağlar (Overhead Pass).
Voleybolda iki kolu kullanarak topa dokunma.
Parmak pası yapılırken topun bir an elde kalması.
Bloktaki oyuncunun ellerinin filenin kendi yarı alanına bakan tarafında kaldığı blok çeşidi. (Passive block)
Açıklamalarıyla 231 Voleybol Terimi
Topu sayı amaçlı olarak hücum oyuncularına yollayan,genellikle ön bölgenin ortasında oynayan voleybolda oyun kurucu.
Pasörün oyun kuruculuk yapamadığı durumlarda yedek oyun kurucu olarak görev yapan, sayıdan çok rakibin etkili sol smaçörünü kapatmakla görevli ön bölge oyuncusu.
Pasörün topu smaçörler yerine ikinci pasta rakip yarı alana göndermesi (Dump).
Pozisyon hatasına düşmeden bir takımın pasörünü kendi oyuncuları içinde saklama durumu.Rakibin pasörün oyun kurmasını zorlaştırıcı hareketine karşı bir harekettir.
Servis karşılayan takımın, pozisyonları, kuralları bozmayacak şekilde değiştirerek pasörü ön oyuncu ya da arka oyuncu olarak göstermeye çalışması (Hiding Setter).
Bir oyuncunun servis atan arkadaşına kolaylık sağlamak amacıyla rakip oyuncunun görüş hattını kapatması. Perdeleme kural dışıdır. (Screening)
Bir arka bölge oyuncusuna hücum hattı üzerinde hücum için olanak hazırlama kurgusu.
Topun defanstaki bir açığa yollanması ya da bloğun üzerinden, yanından aşırtma vuruşu. Plase vuruşlar genellikle çok sert olmayan vuruşlardır. Ayrıca, topu filenin yakınında, defanstaki bir açığa doğru başarıyla göndermek anlamına gelir.
Topu kurtarmak için ileriye atılmaktır ve genellikle karın üstü düşülür. Plonjonun en ileri düzeyidir. (Dive Dive, Roll)
Sert gelen topu karşılamak. Normal olarak, smaç ile gönderilen topu zemine yakın bir noktada pas olarak geçirmeyi kasteder. (Dig)
Oyun başında belirtilen yerlere uygun şekilde sahada yer alma.Diziliş.
Servis atılırken veya servis karşılanırken hakem işaretini vermeden oyuncuların birbirlerinin önüne, sağına ve soluna geçiş yapmaları. Bu durum karşı tarafa sayı kazandırır. (Position Fault)
Oyunun, topun servis vuruşuyla oyuna girdikten ölene kadar olan bölümü. (Rally)
En yalın ifadesiyle, her oyun kimin servis attığına bağlı olmaksızın bir sayıyla sonuçlanır. Rally sayı sistemi uzun yıllardır uluslararası karşılaşmalarda kullanılmaktadır. Ancak ABD lise ve üniversite oyunlarında gelenekler servis geçişli sayı sistemi kullanılmıştır. (Round Robin System)
Hücumu kesmek için çok kişiyle uygulanan blok.
18 metre uzunluğunda 9 metre genişliğinde tam ortası bir çizgi ve file ile ayrılan,fileyi geren direklerin oyun alanı dışı sayıldığı,hücum bölgesi(3x9m.)ve arka bölge(3x6m.)diye ayrılan voleybol alanı.
Diğer Voleybol Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Voleybol Terimleri Sözlüğü