Kapı Bir yapıda mahaller arasında geçişi sağlayan yapı elemanı. Kapılar yapıldıkları yere göre iç ve dış kapılar olmak üzere ikiye ayrılır. Yapıldıkları malzemeye göre ise ahşap, metal, PVC gibi çeşitlere ayrılmaktadır.
Kapiler Boşluk Kılcal boşluk.
Kapitone Kapı iç yüzeyleri ile bazı duvarlara yapılan, altı dolgulu deri ya da kumaştan baklava desenli ya da düğmeli ses emici kaplama.
Kaplama Altı Tahtası Eğimli çatılarda, çatı kaplamasının altında yer alan ve kaplamanın oturtulduğu tahtadır. Bu tahta kaplama, kendisine dik doğrultudaki mertekler üzerine oturtulur, kalınlığı 2,0-2,5 cm; genişliği de yaklaşık 20 cm'dir. Kaplama tahtaları 45 - 50 cm eksen aralıklı olarak tespit edilmiş ve eğilmeye çalışan mertekler üzerine tespit edilirler.
Kare Kenarları ve açıları birbirine eşit dörtgen.
Açıklamalarıyla 1149 Yapı-Dekorasyon Terimi
Karelaj Kareleme.
Karkas
1- İskelet, bir yapının betonarme, çelik, ahşap gibi taşıyıcı sistemi.
2- İskeletli bir strüktünün, taşıyıcı bölümlerinin hepsine verilen ad.
Karmen Parlak kırmızı renk.
Karo Dikdörtgen şekilli döşeme, kaplama gereci.
Karomozaik Mozaik karo. Silinip parlatılmış yüzeyli, üst bölümü çimentolu taş kırıklı betondan yer çinisi.
Karot Zemin, beton, asfalt gibi yapımlardan, özel aygıt (karotiyer) ile alınan silindirik örnek.
Kartonpiyer Yapıları kabartmalarla bezemek için, çoğu zaman duvar ve tavan arakesitleri ile tavan göbeklerinde kullanılan sertleştirilmiş mukavva veya kıtıklı alçı.
Karyola Üstüne yatağın yerleştirilmesi için ahşap veya metalden imal edilen mobilya çeşidi.
Kasa Kapı ve pencere kanatlarını taşıyan çerçeve.
Kat Kaloriferi Kazan içindeki suyun istenilen sıcaklıkta ısıtılması ve bunun bir pompa vasıtasıyla radyatörlerde dolaştırılması ile mekanın ısıtılmasını sağlayan cihazlardır. Kat kaloriferli sistemlerde kullanılan yakma sistemi, kat kalorifer kazanı, çelik kazan, çelik dumanlı borulu kazan, döküm kazan olarak sınıflandırılır. Kat kalorifer kazanları tamamen doğalgaza uygun dizayn edilmiş olabileceği gibi mevcut mazotlu kat kalorifer kazanlarının doğalgaza dönüşümü de mümkün olabilir. Kat kaloriferlerinin kazanları hem atmosferik hem de üflemeli brülörlü olabilir. Boylerli tip cihazlarla sıcak su temini de sağlanabilmektedir.
Katlamalı Kapı Geniş açıklıkların örtülmesi için elverişli kapılardır. Kanatlar, katlama ve sürme hareketini birlikte yaparlar. Ya bir duvar tarafına ya da her iki tarafına açılarak, katlanmış halde toplanırlar.
Katlamalı Perde Kademeli olarak toplanan ve açılan, mekanizma ile çalışan perdedir. Toplama payları, yapılan dikiş şekline göre 25-35 cm arasında değişir. Önden veya akadan çubuklu uygulanabilir, ip ya da zincir kontrollü yapılabilir. Çubukların olmadığı katlamalı perde modeline ise doğal katlamalı perde adı verilmektedir.
Kavitasyon Su yapılarında rastlanan oyulma olayı.
Kayar Kalıp Düşey olarak sürekli yükseltilebilen kalıp.
Kazıklı Temel Yapının tümünün altına sağlam zemine kadar uygulanan kazıklar ile yapının taşındığı temel sistemi.
Diğer Yapı-Dekorasyon Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü