Hububat mantar hastalığı.
Kullanılan ilacın belirli süre sonra kullanıldığı yüzeyde (ortamda) kalan miktarıdır. Özellikle insan ve çevre sağlığı bakımından önemli olup, ppm ile ifade edilir.
Tohum yatağı hazırlamak ve anız bozma işlemlerinde çok amaçlı olarak kullanılabilen toprak işleme makinesi.
Taşıma işleminde kullanılan, çekilen ya da itilen vasıta.
Açıklamalarıyla 708 Ziraat (Tarım) Terimi
Herhangi bir maddenin bünyesinde bulundurduğu su miktarıdır.
Bir maddenin içindeki su miktarını belirleyen alet.
Ürün rutubetinin; kısa süre içerisinde seyyar ve ekspres ölçüm aletleriyle veya laboratuvar ortamında ürünün öğütülüp etüvde kurutulmasıyla tespit edilmesidir.
Kılçıksız, beyaz kavuzlu, kışa, kurağa, pasa dayanıklı, tane dökmez, verimli, bin dane ağırlığı 46 gram civarında ekmeklik kırmızı buğday çeşidi.
Yazlık karakterli, orta boylu, kurağa ve yatmaya dayanıklı, dane dökmez, kırmızı kılçıklı, kırmızı çıplak kavuzlu. Ekmeklik kırmızı yarı sert buğday çeşidi.
Etrafı açık hangar.
Bitki boyu kısa, Başaklar kılçıklı beyaz renktedir. Daneleri yumurta şeklinde, beyaz ve kısa tüylü. 1000 tane ağırlığı 45-48 gramdır. Yazlık bir çeşittir, soğuğa ve kurağa mukavemeti orta, yatmaya ve dane dökmeye mukavemeti iyi, kara pasa dayanıklı, sarı ve kahverengi pasa orta dayanıklı makarnalık buğday çeşidi.
Gökyüzü bulutsuzken zeminin aşırı ısınması sonucu oluşan, aşırı sıcak ve kurak hafif rüzgâr.
Bitki boyu 80 cm. civarında, başakları kılçıksızdır. Daneleri kırmızı renkli, Soğuğa, kurağa ve yatmaya dayanıklı yarı sert bir buğday olup, 1000 tane ağırlığı 40-42 gram ekmeklik yarı set buğday çeşidi.
Ürünlerin temizlenmesi sonucu açığa çıkan ve ürün kavuzları ile diğer artıklardan oluşan çıkıntı.
Yaprak kının dikleşmesi, sapın oluşması, boğum ve boğum aralarının görülmesi dönemi.
Slovenya orijinli, kılçıksız beyaz kavuzlu, verimli, kışa dayanıklı, ekmeklik kalitesi iyi, Trakya Bölgesi için uygun, bin dane ağırlığı 38 gram civarında olan bir ekmeklik kırmızı yarı sert buğday çeşidi.
Kullanılınca yok olan malzemeler sarf malzemesidir.
Tohumun çimlenmesinde toprak yüzeyine çıkmasını etkileyen olumsuz şartlar bulunmaktadır. İşte bu olumsuz şartların etkisiyle çimlenen tohum toprak altında kalarak kıvrılır. Buna sarı kıvrım olayı denir. Sarı kıvrıma sert tabaka, kaymak tabakası ya da tohumun istenen ölçülerden daha derine ekilmesi sarı kıvrıma sebep olur.
Hububat tanesinin yetişmesinin ikinci devresi, tanede protein birikiminin sona erip nişasta birikiminin başladığı su oranının % 40'a düştüğü dönem.
Kırmızı başaklı kılçıklı bir çeşittir. Bitki boyu 90-95 cm.dir. Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı iyidir. Kuraklığa, yatmaya, küllenmeye karşı dayanıklıdır. Danesi amber renkli yarı sert ve orta irilikte olup, 1000 tane ağırlığı 32 gram ekmeklik buğday çeşidi.
Diğer Ziraat (Tarım) Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Ziraat (Tarım) Terimleri Sözlüğü