Eğitim Sitesi

Abanoz Nedir? Abanoz Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Yapı-Dekorasyon terimleri sözlüğümüzde Abanoz terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Abanoz nedir? Abanoz ne demek? Abanoz hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Abanoz Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Abanoz:

Abanozgiller familyasından olan bir ağaç türü. Ağır, sert ve siyah renkli kerestesi çok iyi cila tutar ve mobilya yapımında kullanılır.


Genel Türkçe Terimi Olarak Abanoz:

Abanozgillerin ağır, sert ve siyah renkli tahtası.


Sanat Terimi Olarak Abanoz:

Çok sert, dayanıklı, siyaha yakın koyu renkte, oymacılıkta kullanılan tropik ağaç türü.


Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

Abajur: 1. Işığı bir yere toplayarak, doğrudan doğruya gözlere vurmasını önleyecek şekilde tasarlanmış olan ve loş bir ortam oluşturmak için kullanılan lamba siperi. Ortamda dinlendirici bir etki yaratır, estetik görünüm sağlar. Salon, oturma odası, çalışma odası, yatak odası, çocuk ve genç odası gibi mekanlarda kullanılmaktadır.
2. Kalın bir dış duvarda delik şeklinde açılmış olup daha çok ışık almak için içeriye doğru genişleyen pencere.

Altın Oran: Yüzyıllar boyunca sanatta uyum ve oranlandırma açısından en yetkin boyutları verdiği varsayılan düzen bağlantısı.

Alınlık: Kimi yapılarda giriş kısmının ya da kapı ve pencerelerin üstünde bulunan üçgen veya yarı değirmi süsleme.

Alçıpan: Alçıpan, ortası alçı, iki yüzü karton kaplı, seri olarak, standart veya özel boyutlarda ve belli normlarda üretilen düzgün yüzeyli plakalardır. Alçıpan, dış duvarları bitmiş binaların içinde, yerden duvara kadar her alanda kullanılabilmektedir. Alçıpan ile asma tavan, bölme duvar, kuru sıva ve kuru yer döşemesi uygulamaları yapılmaktadır.

Alçı: Alçı taşı (jips), doğal olarak oluşan ve bileşiminde iki molekül su bulunduran bir kalsiyum sülfat mineralidir. Toprak içinde katmanlar halinde bulunan alçıtaşının, özel fırınlarda 120-180°C arasında pişirilip kristal suyunun uçurulması ve kalan kalsiyum sülfatın öğütülmesiyle elde edilen, su ile karıştırıldığında kısa süre içinde katılaşma özelliği gösteren, donduğunda hacmi yaklaşık %1 oranında artan, beyaz renkli bir toz halindeki inorganik esaslı bağlayıcı yapı malzemesidir. Kum ya da kireç ile karıştırılarak duvar ve tavan sıvalarında, revzen yapımında, heykel, silme, mukarnas ve her tür kabartma bezemede, kalıp alınmasında ve kartonpiyer yapımında kullanılan bu malzemenin yangına karşı dayanımı oldukça yüksektir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü