Güncel Edebiyat terimleri sözlüğümüzde Abdal terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Abdal nedir? Abdal ne demek? Abdal hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Abdal Terimi Hakkında Bilgiler
Edebiyat Terimi Olarak Abdal:
Hem şiir hem de düzyazıda "derviş" anlamına gelen bu sözcük, halk ozanlarının adının başına ya da sonuna gelerek onların mahlası olarak da kullanılmıştır (Pir Sultan Abdal, Kaygusuz Abdal gibi).
Tarih Terimi Olarak Abdal:
1- Toplumdan uzak, son derece gösterişsiz bir yaşam sürdüren, yoksul ve düşkünleri koruyan, geleceği bilen ve felaketleri önleyebilen kişiler olduğuna inanılır.
2 - Tasavvufta, çeşitli tarikatlarda derviş ermiş erişmiş
3- Anadolu'da yaşayan göçebe bir Alevi Türkmen topluluğunun adıdır.
4- Afganistan topraklarındaki bir Türk boyunun adı.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Abdal:
Arapça, bedel, bidl ve bedii kelimelerinin çoğulu olup, büdela da bu meyanda zikredilir.
Benzer Edebiyat Terimleri
Absürt: Anlamsal öğeleri birbiriyle bağdaşmayan Mantık açısından mantık kurallarına aykırı olanı dile getirir. Öğeleri birbirini tutmayan, birbiriyle bağdaşmayan saçma düşüncedir.
Acem Koşması: Âşıkların, özellikle Anadolu'nun kimi yörelerinde Azerbaycan'a özgü bir ezgiyle okudukları koşma türü.
Aklektizm: Felsefede uyuşabilir tezleri toplayıp uyuşmayanları bir yana bırakma eğilimi, edebiyatta ise birbirine aykırı çeşitleri bağdaştıran geniş sınırlı zevki ifade eder.
Alafranga: Frenklerin töre, âdet ve hayatına uygun, Frenklerle ilgili, alaturka karşıtı; Avrupa kültürüne özgü olan; Avrupa uygarlığını benimsemiş, Avrupa eğitimiyle yetişmiş.
Alıntı: Öne sürülen bir savı ya da düşünceyi açmak, geliştirmek için o sav ya da düşüncenin ilgili olduğu alanda tanınmış bir kimsenin söylediği bir sözle pekiştirme.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü