Güncel Mitoloji terimleri sözlüğümüzde Açıklık terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Açıklık nedir? Açıklık ne demek? Açıklık hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Açıklık Terimi Hakkında Bilgiler
Mitoloji Terimi Olarak Açıklık:
Teleskop, fotoğraf makinesi gibi optik araçlarda, ışığı toplayan ayna veya merceğin çapı.
Edebiyat Terimi Olarak Açıklık:
Bir metinde belirtilmek istenen duygu ve düşüncelerin kolay, anlaşılır, herhangi bir ek yoruma açıklamaya gerek kalmadan kavranılabilir olmasıdır.
Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Açıklık:
Yatay bir taşıyıcı yapı öğesinin dayanak noktaları arasındaki uzaklık.
Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Açıklık:
1- Bütün teleskopların asıl fonksiyonu ışık toplamaktır. Teleskobun açıklığı demek, merceğin yada aynanın çapı demektir. Açıklık genellikle " (inç) ile tanımlanır. 1" = 2.54cm dir. Açıklık ne kadar büyükse teleskop o kadar fazla ışık toplar. Daha çok ışık toplanması ise daha parlak ve daha iyi bir görüntü oluşmasını sağlar.
2- Teleskop, fotoğraf makinesi gibi optik araçlarda ağız çapı, ışığın girebildiği deliğin çapı.
Dil ve Anlatım Terimi Olarak Açıklık:
1. Bir anlatımın hiçbir tartışmaya yol açmaksızın, bir tek yargıyı kolayca belirtme özelliği.
2. Birbirleriyle çelişki ya da okuyanı anlam konusunda ikileme düşüren düşünceler olmaması; bir başka deyişle cümlelerin farklı yorumlara ve anlaşılmalara meydan vermeyecek biçimde kurulmasıdır.
Matematik-Geometri Terimi Olarak Açıklık:
Bir veri grubunda en büyük ve en küçük değer farkı.
Bilgisayar Terimi Olarak Açıklık:
Genellikle yazılım veya donanımda bir programlama hatası nedeniyle bulunan ve bilgisayarın kötü niyetli kişiler tarafından kullanılmasına sebep olan zayıflıklara açıklık denmektedir. Açıklıklar, kötü niyetli kişiler tarafından bilgi sistemlerinde bulunan bilgileri silmek, çalmak , değiştirmek veya diğer sistemlere saldırı düzenlemek amacıyla kullanılmaktadır.
Fotoğrafçılık Terimi Olarak Açıklık:
Fotoğraf makinesinde çapı, ışığın girebildiği delik.
Benzer Mitoloji Terimleri
Açıklık Oranı: Optik araçlarda odak uzaklığının açıklığa oranı.
Açılar: Gezegenler arasında veya gezegenler ile köşe noktaları arasında oluşan geometrik açılardır. Tek tek gezegenler arasındaki ve eksenler sistemi noktaları arasındaki önemli uzaklıklar. Bu önemli mesafeler, Zodyak'ın 1′den 10′a kadar herhangi bir sayıya bölünmesiyle ortaya çıkan dilimlerdir. Temel açılar, 1, 2, 3, 4 ve 6 sayılarına bölünenlerdir. Bu bölünmeler şu açıları yaratır. Kavuşum 0 derece, karşıt 180 derece, üçgen 120 derece, kare 90 derece ve altmışlık 60 derece. Bir yıldız haritasında Güneş, Ay ve gezegenler aralarında ve bazen de yükselen burçlarla açılar meydana getirirler. Bu açıların, kimi olumlu, kimi olumsuz sayılırlar. Açı yapan gezegenler daha etkili duruma gelebilirler. Astrolojide açıların yorumlanması çok önemlidir.
Açısal büyüklük: Cismin iki görüş çizgisinin arasındaki açı ölçülerek bulunan görünen büyüklüğü.
Bir cismin gerçek doğrusal çapı eğer uzaklık biliniyorsa açısal büyüklüğünden hesaplanabilir. Doğrusal çap= (2p/360°) × (uzaklık × açısal büyüklük derecesi)
Açısal Çap: Bir gökcisminin, gerçek çapının uçlarını, gözlemciye birleştiren doğrular arasındaki açı.
Açısal Hız: Dönen ya da gökyüzünde hareket eden bir cismin açısal konumundaki değişim miktarı.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Mitoloji Terimleri Sözlüğü