Güncel Bilgisayar terimleri sözlüğümüzde Açıklık terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Açıklık nedir? Açıklık ne demek? Açıklık hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Açıklık Terimi Hakkında Bilgiler
Bilgisayar Terimi Olarak Açıklık:
Genellikle yazılım veya donanımda bir programlama hatası nedeniyle bulunan ve bilgisayarın kötü niyetli kişiler tarafından kullanılmasına sebep olan zayıflıklara açıklık denmektedir. Açıklıklar, kötü niyetli kişiler tarafından bilgi sistemlerinde bulunan bilgileri silmek, çalmak , değiştirmek veya diğer sistemlere saldırı düzenlemek amacıyla kullanılmaktadır.
Edebiyat Terimi Olarak Açıklık:
Bir metinde belirtilmek istenen duygu ve düşüncelerin kolay, anlaşılır, herhangi bir ek yoruma açıklamaya gerek kalmadan kavranılabilir olmasıdır.
Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Açıklık:
Yatay bir taşıyıcı yapı öğesinin dayanak noktaları arasındaki uzaklık.
Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Açıklık:
1- Bütün teleskopların asıl fonksiyonu ışık toplamaktır. Teleskobun açıklığı demek, merceğin yada aynanın çapı demektir. Açıklık genellikle " (inç) ile tanımlanır. 1" = 2.54cm dir. Açıklık ne kadar büyükse teleskop o kadar fazla ışık toplar. Daha çok ışık toplanması ise daha parlak ve daha iyi bir görüntü oluşmasını sağlar.
2- Teleskop, fotoğraf makinesi gibi optik araçlarda ağız çapı, ışığın girebildiği deliğin çapı.
Dil ve Anlatım Terimi Olarak Açıklık:
1. Bir anlatımın hiçbir tartışmaya yol açmaksızın, bir tek yargıyı kolayca belirtme özelliği.
2. Birbirleriyle çelişki ya da okuyanı anlam konusunda ikileme düşüren düşünceler olmaması; bir başka deyişle cümlelerin farklı yorumlara ve anlaşılmalara meydan vermeyecek biçimde kurulmasıdır.
Mitoloji Terimi Olarak Açıklık:
Teleskop, fotoğraf makinesi gibi optik araçlarda, ışığı toplayan ayna veya merceğin çapı.
Matematik-Geometri Terimi Olarak Açıklık:
Bir veri grubunda en büyük ve en küçük değer farkı.
Fotoğrafçılık Terimi Olarak Açıklık:
Fotoğraf makinesinde çapı, ışığın girebildiği delik.
Benzer Bilgisayar Terimleri
Botnet: Eğer bilgisayarınıza bir bot bulaştıysa, bu çoğu zaman dünya çapında büyük ölçekli bir bot ağının parçası olduğunuz anlamına gelmektedir. Bu tür bot ağları botnetler olarak adlandırılmaktadır. Bir botneti tek bir kişi merkezi olarak yönetebilmektedir. Botnet sahipleri botnetleri suç işlemek için kendileri kullanılabilmekte veya suç işlenmesi için kiraya verebilmektedir.
Distributed Denial of Service - DDoS: Servis dışı bırakma saldırıları bilgi sistemlerinin servis vermesini engelleyen saldırılardır. Dağıtık servis dışı bırakma saldırıları, birçok bilgisayardan bir sisteme e-posta gönderilmesi, belirli bir ağ trafiğinin yönlendirilmesi ile gerçekleştirilen saldırılardır. Bu durumda internet bağlantınız veya sunucunuz bu ağır trafiği kaldıramamakta ve çalışamaz hale gelmektedir. Bu saldırılarda bazı durumlarda saldıran bilgisayar sayısı yüzbinleri bulabilmektedir.
İstenmeyen e-posta (SPAM): Gönderi yapılan kişiler tarafından talep edilmemiş olmasına rağmen büyük sayılarla gönderilen e-postalara İstenmeyen e-posta (SPAM) denmektedir. İstenmeyen e-postalar genelde reklam amaçlı olmaktadır. İstenmeyen posta olaylarında önemli olan e-postaların içeriği değil, çok büyük sayılarda gönderiliyor olması önem taşımaktadır.
Klavye Kaydedici: Klavye kaydedici klavyedeki hangi tuşlara basıldığını kaydeden bir programdır. Gelişmiş klavye kaydediciler fare hareketlerini ve ekran görüntüsünü resim dosyası olarak kaydedebilmektedir. Klavye kaydedici daha sonra tuttuğu kayıtları fark edilmeden kötü niyetli kişilere e-posta veya diğer yollarla göndermektedir. Klavyeler kaydediciler casus yazılımların bir çeşididir.
Oltalama (Phishing): Kişisel bilgilerin toplanması amacıyla yapılan eylemlerdir. Toplanan kişisel bilgiler, bankacılık işlemleri, kredi kartı kullanarak büyük alışverişler yapılması gibi suçlarda kullanılmaktadır.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Bilgisayar Terimleri Sözlüğü