Güncel Tasavvufi-Tasavvuf terimleri sözlüğümüzde Âdâb terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Âdâb nedir? Âdâb ne demek? Âdâb hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Âdâb Terimi Hakkında Bilgiler
Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Âdâb:
Edeb kelimesinin çoğulu olan bu kelime, izlenmesi gereken esaslar, görgü kuralları gibi manaları ihtiva eder.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Adab:
Adab, edep kelimesinin çoğuludur. Edep, "incelik, kibarlık, iyi davranış" gibi anlamlara gelir. Adab kelimesi dinin gerekli gördüğü ve aklın güzel bulduğu bütün söz ve davranışlardır. Bu kelime, yeme içme adabı, uyuma âdâbı gibi genellikle ... adabı şeklinde kullanılır. Bu durumda kendisinden önce gelen kelimeye ait özel kuralları, incelikleri ve uyulması gereken dinî esasları ifade eder. Her şeyin bir yolu yordamı vardır. İşte adab bu yolu yordamı gösterir.
Hukuk Terimi Olarak Adab:
Âdab; Töre; edepler; terbiyeler; utanmalar; yol yordam; yol yöntem.
Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Âdâb:
Usul, yol, yordam, davranış kaideleri, terbiye.
Benzer Tasavvufi-Tasavvuf Terimleri
Adak: Türkçe'dir. Arapça'sı nezr'dir. Allah'a ibadet niyetiyle taat türünden bir işin yapılmasını taahhüd etmek. Adaklar daha ziyade kurban kesmek şeklinde olur ve bu iş çoğunlukla bir türbe civarında yapılır.
Adem: Arapça, Vücud'un zıddı olup yokluk manasına gelir.
Âfet: Arapça musibet anlamına bir kelime. Kötü huylarda bulunan zararlar ve musibetler. Manevi eğitimde, dervişin olgunlaşmasına engel hususlara da âfet denir.
Afitab: Farsça, güneş anlamına gelir. Afitab-ı Vücûd : Varlık güneşi, varlığın kaynağı membaı.
Ağuş: Farsça, kucak demektir. Sırları kavrama.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tasavvufi-Tasavvuf Terimleri Sözlüğü