Güncel Biyoloji terimleri sözlüğümüzde Adrenalin terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Adrenalin nedir? Adrenalin ne demek? Adrenalin hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Adrenalin Terimi Hakkında Bilgiler
Biyoloji Terimi Olarak Adrenalin:
Böbrek üstü bezinden salgılanan hormon. Kan damarlarını daraltır ve tansiyonu artırır.
Fen Bilimleri Terimi Olarak Adrenalin:
Böbrek üstü bezi ve sinir uçlarından, korku, heyecan, coşku gibi durumlarda salgılanan, kalp atışlarını hızlandıran ve glikojenin glikoza parçalanmasını sağlayan hormon.
Sağlık-Tıp Terimi Olarak Adrenalin:
Böbreküstü bezlerinin iç kısımları tarafından salgılanan bir hormondur. Tabiatta bu hormonun görevi, organizmayı acil harekete hazırlamaktır ve etkisini, nabzın atışı, kanın iç organlar ve deriden kaslara sevk edilmesi, karaciğerdeki glikojenin glikoza değişmesi ve böylelikle acil bir enerji kaynağı sağlanması şeklinde gösterir.
Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Adrenalin:
1. Böbrek üstü bezinden salgılanan bir hormondur. Stres, korku gibi durumlarda beyin uyarısı ile kana yüksek miktarda salgılanarak tansiyonun yükselmesine, kalp ve solunum sayısında artışa neden olan bir hormondur.
2. Hekimlikte damarları daraltma, bronşları açma, kanamaları kesme vb. amaçlarla kullanılan, kan şekerinin yükselmesine yol açan böbrek üstü bezlerinin salgısı.
Ağız ve Diş Sağlığı Terimi Olarak Adrenalin:
Böbreküstü bezlerinin iç kısımları tarafından salgılanan bir hormondur. Bu hormonun görevi, organizmayı acil harekete hazırlamaktır ve etkisini, nabzın atışı, kanın iç organlar ve deriden kaslara sevk edilmesi, karaciğerdeki glikojenin glikoza değişmesi ve böylelikle acil bir enerji kaynağı sağlanması şeklinde gösterir.
Benzer Biyoloji Terimleri
Aerobik Solunum: 1. Havadan oksijen alınarak karbonhidratların parçalanması yoluyla karbon dioksit, su ve enerjinin açığa çıkması.
2. Hücrede yalnız moleküler oksijenin kullanıldığı bir solunum şeklidir.
3. Oksijenli solunum.
Aglütinasyon: 1. Kan hücrelerinin kümeleşerek pıhtılaşması.
2. Bir sıvı içinde dağınık halde bulunan hücre ya da parçacıkların kümeleşmesi.
3. Antijen ve antikorların tepkimesi sonucunda kan hücrelerinin kümeleşmesi.
4. Kan grubu antijenleri (A ve B) ile antikorlarının (anti A ve anti B) bir araya gelmesi sonucunda alyuvarların birbirine yapışması ve iri tanecikli yapılar oluşturmasına çökelme ya da aglütinasyon denir. Çökelme ile oluşan tanecikli yapılar, kan damarlarını tıkayarak ölüme neden olabilir.
İki tip çökelme vardır:
1- Hafif (Kısmi) Çökelme
2- Ağır (Tam) Çökelme
Akson: 1. Sinir hücrelerinin uzun uzantısı, sinaptik bağlantıların sağlandığı uzantılardır.
2. Sinir impulsunu hücreden öteye götüren sinir lifi.
Aktif Taşıma: 1. Hücre zarından molekül ve iyonların taşıyıcı molekülar acılığıyla ve enerji harcayarak az yoğun ortamdan çok yoğun ortama geçmeleridir. Enerji, hücrede bulunan ATP’den sağlanır. Şeker, aminoasit ve demir, sodyum, potasyum, hidrojen, kalsiyum gibi iyonlar; özellikle elektrolitler bu yolla taşınır.
2. Yarı geçirgen bir zarda maddelerin az yoğun ortamdan çok yoğun ortama enerji harcayarak geçmesi olayıdır.
3. Bir maddenin, enerji harcanmasını gerektiren bir işlemle hücre membranı aracılığıyla, yoğunluk farkına bağlı olarak içe ya da hücre dışına taşınması.
4. Maddelerin ATP harcanarak kofullar yardımıyla veya taşıyıcı proteinler aracılığıyla derişimlerinin az olduğu ortamdan çok olduğu ortama doğru zardan taşınması.
Aktin: Kaslarda kasılmayı sağlayan protein yapıdaki ince iplikler. Miyozinle birlikte kasın, kasılma ve gevşemesini sağlar.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü