Güncel Fen Bilimleri terimleri sözlüğümüzde Ağızda Sindirim terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Ağızda Sindirim nedir? Ağızda Sindirim ne demek? Ağızda Sindirim hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Ağızda Sindirim Terimi Hakkında Bilgiler
Fen Bilimleri Terimi Olarak Ağızda Sindirim:
Ağıza alınan besinler; dişler tarafından parçalanır. Yine ağızda bulunan tükürük bezlerinin salgıları ve dilin de yardımı ile dişler arasında parçalanan besin parçaları arasında yapıştırılıp lokma haline getirilir. Buna mekanik sindirim denir. Tükrükte (pityalin) bulunan amilaz enzimi sayesinde nişasta(karbonhidrat)'lı besinler küçük şekerlere ayrılırlar. Buna ise kimyasal sindirim denir.
Benzer Fen Bilimleri Terimleri
Ağsı Damarlanma: Damarların vücutta örümcek ağına benzer şekilde kılcallaşma veya dallanma olayıdır.
Akciğer Solunumu: Akciğerleri içinde bulunduran göğüs boşluğu birbirine ardışık genişler ve daralır. Göğüs genişlediği zaman akciğerlerde bulunan gaz basıncı düşer ve daraldığında gaz basıncı artar. Eğer akciğerimizdeki gaz basıncı dışarıya oranla küçük ise akciğerlere hava girer, böylece soluk alınmış olur. Eğer göğüs daralmış ise hacim azaldığından ve akciğerlerde bulunan gazın basıncı dışarıdan fazla olduğundan soluk verilir.
Akım Makarası: Silindir şeklindeki bir cismin üzerine sarılmış bulunan bir iletken telin meydana getirdiği makaradır.
Akımın Kollara Ayrılması: A ve B cismi bir iletkenle değil de, iki veya daha fazla iletkenle birleştirilirse A cisminden B cismine giden elektronlar bu iletken tellerin her birinden geçerek B cismine ulaşır. Böylece akım kollara ayrılmış olur.
Akımın Mıknatıslık Etkisi: İçinden doğru akım geçen bir telin yanına bir pusula yaklaştıracak olursak, pusulanın iğnesinin saptığı gözlenir. Burada elektrik akımının bir mıknatıs alanı meydana getirdiği ortaya çıkar.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Fen Bilimleri Terimleri Sözlüğü