Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Ahitname terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Ahitname nedir? Ahitname ne demek? Ahitname hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Ahitname Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Ahitname:
Antlaşma belgesi,antlaşma.
Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Ahitname:
İki hükümet arasında sulh ve asayişe, siyasi, ticari vs. işlere dair imzalanan mukavelelerle, devletçe muhtelif hususlar için siyasi olarak tanzim edilen resmi evrak için kullanılan tabirdi. Biri Arapça diğer Farsça iki kelimeden meydana gelen bu tabir, söz vermek, üzerine almak anlamlarını taşımaktaydı.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Ahitname:
1. Antlaşma belgesi, antlaşma, anlaşma, sözleşme, mukavele.
2. Yazılı emir ve talimat; bazı şahıs ve gruplara tanınan hak ve imtiyazları, yabancılarla yapılan anlaşma hükümlerini içeren belge.
3. Hz. Peygamber’in, halife ve hükümdarların emriyle çeşitli kademelerdeki yönetici ve memurlarla ilgili olarak düzenlenen tayin kararı.
Benzer Tarih Terimleri
Ahrar Partisi: Osmanlı Devleti'nde meşrutiyetin 14 Temmuz 1908 tarihinde ikinci kez ilan edil mesinden sonra kurulan İslamcı bir siyasal partidir. İttihat ve Terakki Partisi'ne karşı kurulmuştur, Osmanlıcılığa karşı İslamcılığı, meşrutiyete karşı monarşiyi, Alman emperyalizmine karşı İngiliz emperyalizmini savunmuş Padişah II. Abdülhamid tarafından da destek görmüştür. Yönetimi ele geçirerek amaçlarını gerçekleştirmek amacıyla 13 Nisan 1909 tarihinde, İstanbul'da 31 Mart Ayaklanması'nı çıkarmıştır. Bu ayaklanmanın Hareket Ordusu'nca bastırılmasından sonra da kapatılmıştır.
Ahura Mazda: Zerdüşt Dini'nin iyilik, aydınlık ve ışık tanrısıdır. Bu nedenle Zerdüşt Dini'ne Mazdaizm de denilmektedir. Bu dinin ilkeleri ve kuralları Avesta denilen bir kitapta toplanmıştır. Bu gün de İran ve Hindistan'da bu dine inanlarına rastlanmaktadır.
Akçe: 1-Osmanlı Devleti'nde 1820 yılına dek kullanılan ve para birimi olarak kabul edilen gümüş sikkedir. İlk Akçe yaklaşık 1320 yılında ilk Osmanlı Hükümdarı Osman Bey zamanında bastırılmıştı. Osmanlı Devleti, mali bunalımlara girdikçe, Akçenin ayarını düşürerek değerini azalttı. Sonunda da Osmanlı Padişahı II. Mahmut zamanında tedavülden kaldırıldı.
2-Gümüş sikke demektir. Akçe'nin altından olanınaysa sikke-i hasene denir.
Osmanlı Devleti'nde ilk bakır akçe Osman Bey zamanında bastırıldı.
Orhan Bey zamanında akçe gümüş olarak bastırıldı.
Akın: 1. Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu Devletleriyle, Osmanlı Devleti'nde özellikle Hristiyanların yaşadıkları bölgelere, Türkmen savaşçılarının düzenlediği askeri eylemlerdir.
Küçük süvari birlikleriyle sınır boylarına düzenlendiği gibi, güçlü ordularla düşman topraklarının içlerine kadar da yapılabilirdi. Bu eylemlerde amaç, yağmalamak, düşmanın askeri gücünü yok etmek, sınır boylarını yoksullaştırmak, tenhalaştırmak ve düşmana korku salmaktır.
2. Düşman topraklarına tedirgin etme, yıldırma gibi amaçlarla toplu olarak yapılan baskın.
3. Ele geçirme hazırlığı olarak, genellikle tedirgin etme, yıldırma biçiminde düşman topraklarına toplu halde ve ansızın, beklenmedik bir zamanda yapılan baskın.
Akropolis: İlkçağda Yunanistan'da ve Anadolu'da yüksek yerlerde kurulan, çevresi sağlam surlarla kuşatılmış,içinde saray, tapınak ve askeri garnizon bulunan kent.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü