Güncel Fen Bilimleri terimleri sözlüğümüzde Aktif Taşıma terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Aktif Taşıma nedir? Aktif Taşıma ne demek? Aktif Taşıma hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Aktif Taşıma Terimi Hakkında Bilgiler
Fen Bilimleri Terimi Olarak Aktif Taşıma:
Yarı geçirgenbir zarda maddelerin az yoğun ortamdan çok yoğun ortama enerji harcayarak geçmesi olayıdır.
Biyoloji Terimi Olarak Aktif Taşıma:
1. Hücre zarından molekül ve iyonların taşıyıcı molekülar acılığıyla ve enerji harcayarak az yoğun ortamdan çok yoğun ortama geçmeleridir. Enerji, hücrede bulunan ATP’den sağlanır. Şeker, aminoasit ve demir, sodyum, potasyum, hidrojen, kalsiyum gibi iyonlar; özellikle elektrolitler bu yolla taşınır.
2. Yarı geçirgen bir zarda maddelerin az yoğun ortamdan çok yoğun ortama enerji harcayarak geçmesi olayıdır.
3. Bir maddenin, enerji harcanmasını gerektiren bir işlemle hücre membranı aracılığıyla, yoğunluk farkına bağlı olarak içe ya da hücre dışına taşınması.
4. Maddelerin ATP harcanarak kofullar yardımıyla veya taşıyıcı proteinler aracılığıyla derişimlerinin az olduğu ortamdan çok olduğu ortama doğru zardan taşınması.
Benzer Fen Bilimleri Terimleri
Aktin: Kaslarda kasılmayı sağlayan protein yapıdaki ince iplikler.
Akustik: 1. Sesin özelliklerini inceleyen bilim dalı.
2. Kapalı alanda sesin dağılım biçimi.
Akümülâtör: 1- Elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depo eden, gerektiğinde bunu elektrik enerjisi olarak veren cihaz.
2- Akımtoplar.
Alaşım: İki veya daha fazla metalin,bazı hallerde metallerle karbon,fosfor,tellür gibi elementlerden oluşan metal görünümünde katı veya sıvı karışımı.
Albino: Vücutlarına renk veren hücreleri doğuştan yetersiz fertlerdir. Böyle kişilerin saçları beyaza yakın sarı, kirpik ve kaşları beyaza yakın sarı, derileri ise çok açık pembe hatta beyazdır. Güneşte kalsalar ile normal insanlar gibi derileri yanıp koyulaşmaz.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Fen Bilimleri Terimleri Sözlüğü