Eğitim Sitesi

Alegori Nedir? Alegori Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Sanat terimleri sözlüğümüzde Alegori terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Alegori nedir? Alegori ne demek? Alegori hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Alegori Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Alegori:

1. Bir kavram ya da düşüncenin figüratif semboller hâline getirilmesi.

2. Görsel sanatlarda bir olayı, düşünceyi ya da kavramı daha iyi açıklayabilmek için kişileştirerek simgeleme.(Allegory)

3. Bir düşünce, soyut bir kavram ya da sanat dışı herhangi bir gerçekliğin figüratif bir simge hâlinde betimlenmesi.


Edebiyat Terimi Olarak Alegori:

1- Bir görüntü, bir yaşantı veya bir davranışın daha iyi kavranmasını sağlamak için göz önünde simgelerle canlandırıp dile getirme. Bir düşüncenin canlı bir varlık olarak anlatılması. Soyut bir düşünceyi heykel ya da resim ile göstermek gibi. Örneğin; Harname, Hüsn ü Aşk, Mantıku't-Tayr alegorik eserlerdir.

2- Bir düşünceyi, bir davranışı ya da eylemi daha kolay kavratabilmek için simgelerle canlandırılıp anlatılması.

3- Bir duyguyu, düşünceyi, kavramı ya da varlığı, başka bir varlık yardımıyla sembolize edip gösterme sanatı.


Tiyatro Terimi Olarak Alegori:

Belli bir kavram düşünce ya da ahlak kategorisinin kişileştirme yoluyla canlandırmak, alegoriyi simgeden ayırmak gerekir, çünkü simge kişisel de özeti verirken alagort genelde özeti verir; alegoride tüm ayrıntılar imgesel bütünlük içindedir.


Arkeoloji Terimi Olarak Alegori:

Bir olayı semboller yoluyla anlatmak.


Benzer Sanat Terimleri

Anıt: 1. Abide de denir. "Anmak" kökünden türetilen anıt sözcüğü, bir olayı hatırlatmak, önemli bir kişinin/kişilerin ya da kültürün anısını yaşatmak, askerî bir başarıyı, toplumun değer verdiği bir ilke, düşünce, kavram ya da ülküyü yüceltmek, simgelemek amacıyla konuyla ilgili yere, bir meydana geniş bir alandan görülebilecek biçimde çevreye egemen bir konuma yerleştirilen yazıt, sütun, heykel ya da mimari yapıtları tanımlar.

2. Önemli bir olayın veya büyük bir kişinin gelecek kuşaklarca tarih boyunca anılması için yapılan, göze çarpacak büyüklükte, sembol niteliğinde yapı, abide.

3. Herhangi bir olay, kişi veya topluluğun anısı için yapılan heykel veya yapı (abide).

Arduvaz: Mikalı taş plakalardan oluşan bir tür çatı kaplama malzemesi.

Balbal: 1. Orta Asya'da Türklerin mezarları çevresine diktikleri tek parça taş. Bunların bazılarında kabartmalar ya da kazıma yazı ve şekiller bulunur.

2. Eski Türklerde kişinin anılması için mezarının veya bazı kurganların etrafına dikilen taş.

Barbizon Ressamları: 19. Yüzyılın ikinci yarısında Fransa'da Barbizon adlı köye yerleşen Fransız manzara ressamlarının oluşturduğu bir grup. Grubu oluşturanların büyük bir bölümü, izlenimciler gibi açık havada çalışmalarına rağmen resimlerini atölyede tamamlamışlardır.

Bazalt: Koyu renkli, sert, yanardağ kayası.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Sanat Terimleri Sözlüğü