Eğitim Sitesi

Alel Gen Nedir? Alel Gen Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Biyoloji terimleri sözlüğümüzde Alel Gen terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Alel Gen nedir? Alel Gen ne demek? Alel Gen hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Alel Gen Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Alel Gen:

Bir karakter üzerinde aynı yada farklı yönde etkili olan iki veya daha fazla genlerden herbiri.


Fen Bilimleri Terimi Olarak Alel Gen:

Bir canlının kromozomlarında, her bir karakteri kontrol eden ve biri anneden diğeri babadan gelen bir çift gen bulunur. Gen çiftinin her bir üyesine alel gen denir.
Örnek: Mavi, ela ya da kahverengi göz oluşumunu sağlayan genlerin her biri göz rengi karakteri için bir aleldir. Bir bireyde alellerden en fazla iki tanesi bulunabilir.


Genetik Terimi Olarak Alel Gen:

Aynı karaktere etki eden genlerden her birine denir. Alel genler benzer ya da farklı olabilirler. Bezelyelerde çiçek rengi karakterinin ortaya çıkmasını sağlayan biri mor diğeri beyaz çiçekler için iki farklı alel gen bulunur. Bu genlerin biri anneden diğeri babadan gelir. Bu nedenle alel genler aynı kromozom üzerinde bulunamaz.


Benzer Biyoloji Terimleri

Anfetamin: Merkezi sinir sisteminde güçlü bir uyarıcı etkisin olan uyuşturucu madde.

ATP: 1-Canlılarda enerji ihtiyacı için kullanılan ve parçalandığında 7000 kal. ısı açığa çıkaran biyokimyasal bir molekül.

2-Ekzergonik tepkimelerde açığa çıkan enerjiyi depolayan, endergonik tepkimeler için enerji aktarımını sağlayan molekül.

3-Adenozin trifosfat

Atriyum: 1-Kalbin önde bulunan iki odası (kulakçık).
2-Bir başka yapı ya da organa geçme olanağını veren odacık. Venadan kanı alan ve karıncığa pompalayan yürek odacığı.

Bakteriyofaj: Bakterileri enfekte ederek ölümlerine neden olabilen virüslere verilen genel ad. Faj olarak da isimlendirilirler. Bakterileri konakçı olarak kullanan virüsler.

Balzam: Genellikle odunsu bitkilerden elde edilen reçine ve bu reçinelerden yapılan ilaç.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü