Güncel Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi terimleri sözlüğümüzde Altın Oluk terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Altın Oluk nedir? Altın Oluk ne demek? Altın Oluk hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Altın Oluk Terimi Hakkında Bilgiler
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Altın Oluk:
Kâbe’nin damında biriken yağmur sularının Hicr’e akmasını sağlamak için Kâbe’nin kuzeybatı duvarının üzerine yerleştirilmiş oluk.
Oluk ilk kez, Hz. Peygamber otuz beş yaşında iken, Kâbe’nin, Kureyş kabilesi tarafından yeniden inşa edilmesi sırasında konmuştur. Kâbe’nin oluğu ilk defa Emevi halifesi Velid b. Abdülmelik (705-715)’in emri ile Mekke valisi Halid b. Abdullah tarafından altınla kaplatılmış, bundan böyle Altın Oluk diye anılmıştır.
Hac ve Umre Terimi Olarak Altın Oluk:
Kâ'be'nin Hatimin karşısındaki kuzey duvarının üst orta kısmındaki yağmurları akıtan oluk.
Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri
Alperen: 1. Kahraman, dini yaymak için savaşan derviş, mücahit.
2. Tarihte Anadolu’da hem veli hem de asker olarak görev yapanlara verilen unvan.
Amenna: İnandık, kabul ettik, doğrudur, böyledir anlamında onama kelimesi.
Anka: Halk arasında adı olup gerçekte var olmayan, Kaf dağında yaşadığına inanılan, efsanevi bir masal kuşu. Rivayetlere göre rengi yeşil olduğu için “Zümrüdüanka” da denir.
Arif: 1. Bilen, bilgili, çok anlayışlı, sezgili, herkesin anlayacağı kadar açık söylenmeyen bir sözün gerçek anlamını kavrayan.
2. Allah’ı ve yaratmış olduğu varlıkları gerçek yönüyle bilen kişi.
Ashabı Bedir (Ashabıbedir): Bedir Savaşı’nda Hz. Peygamber’in yanında bulunan ve savaşa katılan sahabeler. Bedir Savaşı’na katılan sahabelerin sayısı üç yüz civarındadır. Kur’an-ı Kerim’de ve Hz. Peygamber’in hadislerinde, kendilerinin üç katı olan Mekkeli müşriklerle yapılan ilk savaşta büyük kahramanlık gösteren Ashabı Bedir övülmüştür. Hz. Muhammed’in, savaş esnasında yapmış olduğu şu dua Ashabı Bedir'in önemini gösterir:
“Ey Allah’ım! Eğer bu insanlar bugün yok olurlarsa, yeryüzünde sana ibadet edecek kimse kalmaz...” (Hadis-i Şerif)
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü