Güncel Sanat terimleri sözlüğümüzde Anaerkil terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Anaerkil nedir? Anaerkil ne demek? Anaerkil hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Anaerkil Terimi Hakkında Bilgiler
Sanat Terimi Olarak Anaerkil:
Kadının üstünlüğüne dayalı toplumsal örgütlenme düzeni.
Tarih Terimi Olarak Anaerkil:
Soyda anayı temel alan ve ailede çocukları anaya maleden Klan (gen) ve Aşiret (kabile) gibi ilkel, sınıfsız topluluklarda görülen toplumsal bir yapıdır. Bu yapı daha çok insanların toplu olarak yaşadıkları ve doğan çocukların babalarını tanımadıkları komünal (ortakçı) topluluklarda görülür.
Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Anaerkil:
Toplumsal yönetim gücünün kadının elinde toplandığı durum. Tüm toplumsal kurum ve kuruluşlarda (aile, devlet, kamu kurumları ve iktisadi işletmeler ) karar verme ve yönetme gücünde kadın egemenliği vardır. Ayrıca bu egemenlik kız evlat üzerinden devredilir.
Benzer Sanat Terimleri
Nef: 1. Kilise mimarîsinde apsise dik ya da paralel olarak yer alan ve birbirlerinden sütun ya da paye dizileriyle ayrılan uzunlamasına mekânlara verilen ad.
2. Yapılarda sütunlarla ya da payelerle ayrılan her bir bölüm.
3. Kiliselerde birbirinden sütunlarla ayrılan uzunlamasına oluşan mekân.
Odeon: 1. Yunan mimarîsinde, içinde müzik dinlenen özel yapı.
2. Eski Yunan'da, içinde konser verilen basamaklı tiyatro.
Orthostat: 1. Eski Mezopotamya özellikle Asur ve Hitit mimarîlerinde, yapıların dış cephelerinin altında yer alan kabartmalı taş blok.
2. Hitit mimarisinde yapıların alt kısmında yer alan dikey duran üzerinde kabartmalar bulunan blok taş.
Payanda: 1. Bir duvarı tutmak, yıkılmasını önlemek için yanlamasına dayatılan destek.
2. Bir babanın ya da direğin üzerine konan kiriş ya da aşığı alt yanlardan beslemek için direkten ya da babadan, aşık ya da kirişe verevlemesine konulan destek.
Paye: Örülerek meydana getirilmiş kare, dikdörtgen ya da daire kesitli tek taşıyıcı, ayak. Yapılarda kullanılan taşıyıcı destek.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Sanat Terimleri Sözlüğü