Güncel Edebiyat terimleri sözlüğümüzde Analiz terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Analiz nedir? Analiz ne demek? Analiz hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Analiz Terimi Hakkında Bilgiler
Edebiyat Terimi Olarak Analiz:
Bir bütünü parçalarına ayırarak detaylı inceleme. Bir edebi eserin analizi, olayların, kişilerin ve üslupların ayrı ayrı incelenmesi yöntemiyle yapılır. Analizden çıkarılan sonuç bir tartışma konusu olursa bu duruma eleştiri (tenkit) denir.
Fen Bilimleri Terimi Olarak Analiz:
Çeşitli maddeleri tanımak, yapılarını anlamak için yapılan işlemlere denir. Kimyasal ayrışma.
Kimya Terimi Olarak Analiz:
Bir bileşiğin kendisinden daha basit maddelere parçalanmasına analiz denir.
Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Analiz:
Tahlil etmek.
Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Analiz:
Bir bütünü, kendisini meydana getiren ögelerine ayırma, çözümleme.
Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Analiz:
Çözümleme, tahlil.
Sanat Terimi Olarak Analiz:
Ayrıştırma , Çözümleme / Her hangi nesne konu veya durumun parçalar ve bölümler halinde ayrıntılı olarak incelenmesi.
Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Analiz:
Fiziksel veya kimyasal muayene. (çözümleme)
Genel Türkçe Terimi Olarak Analiz:
Çözümleme, tahlil.
Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Analiz:
Bir bütünü, onu oluşturan parçalara ayırarak çözümleme.
Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Analiz:
Çözümleme.
Benzer Edebiyat Terimleri
Anekdot: Bir edebi eserde anlatılan bir olayın başlı başına ayrı bir bütünlük gösteren parçasıdır. Kısa hikaye, fıkra, menkıbe anlamlarını da taşır.
Anjanbman: Şiirde cümlelerin bir dize ya da beyitte bitmeyip diğer dize, beyit veya bendlere kaymasıdır. Türk şiirine Fransız şiirinden geçti. Servet-i Fünun döneminde yaygınlaştı. Düzyazıyı şiire yaklaştıran önemli bir üsluptur. Örneğin:
Geçen akşam eve geldim. Dediler:
Seyfi Baba
Hastalanmış, yatıyormuş.
- Nesi varmış acaba?
- Bilmeyiz, oğlu haber verdi
geçerken bu sabah.
- Keşke ben evde olaydım... Esef
ettim. Vah vah!
Bir fener yok mu, verin... Nerde
sopam?
Kız çabuk ol...
Gecikirsem kalırım beklemeyin. Zira
yol
Hem uzun, hem de bataktır...
Mehmed Âkif
Anlam: Her sözcüğün anlattığı düşünce. Sözcükler birden fazla anlama gelebilir. Bu durumda anlamlardan biri öz anlam diğerleri mecaz anlamdır. Sözcükler zamanla yeni anlamlar alarak zenginleşebilir. Zamanla anlamlarının kaybetmelerine anlam daralması denir. Dar anlamı bulunan sözcüklerin anlamlarının genişlemesine de anlam genişlemesi denir.
Anlatım: Duygu ve düşüncelerin sözlü ya da yazılı ifadesidir. Edebiyatta daha çok yazılı anlatım için kullanılır. Anlatımın aracı sözcüklerdir. Sözcüklerin dilbilgisi kullarına uygun olarak sıralanmasıyla anlatım ortaya çıkar. Edebiyatta anlatım genel olarak iki türde yapılır. Biri nesir (düzyazı) diğeri nazım (şiir).
Antoloji: Gerçek sanat eseri değerindeki örneklerin bir araya getirildiği derleme yapıtlar. Yunanca anthos (çiçek) ve legein (toplama) sözcüklerinden türemiştir. Batı'da ilk örneklerini Yunanlılar verdi. Gadaralı Meleagros ile Makedonyalı Filippos'un Stephanos (Çelenk) isimle derlemeleri ilk antolojidir. Türkçe'deki ilk antoloji ise Ömer bin Mezid'in 1436'da yaptığı Mecmuatü'n Nezâir'dir. 83 şairin 397 şiirini kapsayan bu antolojiyi Prof. Dr. Mustafa Canpolat 1978'de Latin harfleriyle yayımlamıştır. Tanzimat Döneminde Ziya Paşa'nın yazdığı Harabat adlı eser divan şiirlerinden oluşmuş bir antolojidir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü