Eğitim Sitesi

Anayasa Mahkemesi Nedir? Anayasa Mahkemesi Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Anayasa Mahkemesi terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Anayasa Mahkemesi nedir? Anayasa Mahkemesi ne demek? Anayasa Mahkemesi hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Anayasa Mahkemesi Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Anayasa Mahkemesi:

Yasaların anayasaya uygunluğunu denetlemekle görevlien yüksek yargı organı. Başka mahkemelerden farklı olarak, yalnızca yargı hak ve yetkisini kullanan bir organ değil, aynı zamanda anayasayı ve anayasal düzeni, temel hak ve özgürlükleri koruyan bir organdır.


Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Anayasa Mahkemesi:

Parlamentonun yaptığı yasaların anayasaya uygun olup olmadığını denetler. Anayasalar yasalardan üstündür ve yasalar anayasaya uygun olmak zorundadır. Çünkü anayasalar halk oyuyla kabul edilir ve halkın doğrudan yaptığı anayasalar, temsilcilerinin yaptığı yasalardan üstün sayılır.


Hukuk Terimi Olarak Anayasa Mahkemesi:

On bir asil ve dört yedek üyeden oluşan ve kanunların, kanun hükmünde kararnamelerin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi iç tüzüğünün Anayasaya uygunluğunu denetleyen bir yüksek yargı organı.


Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Anayasa Mahkemesi:

Kanunları, kanun hükmünde kararnameleri, TBMM iç tüzüğünü şekil ve esas bakımından, Anayasa değişikliklerini şekil bakımından Anayasaya aykırı olup olmadığını inceleyen ve denetleyen, Cumhurbaşkanını, Başbakan ve Bakanlar Kurulu üyelerini, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başbakan ve üyelerini, Başsavcılarını, Cumhuriyet Başsavcı Vekilini, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerini, Sayıştay Başbakan ve üyelerini görevleriyle ilgili işledikleri suçlardan dolayı "Yüce Divan" sıfatıyla yargılayan, Siyasi partilerin Anayasaya veya siyasi Partiler yasasına aykırı hareketlerinden dolayı kapatma yetkisine sahip olan yüksek mahkeme.


Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Anayasa Mahkemesi:

Kanunların, KHK’lerin, TBMM İçtüzüğü’nün Anayasa’ya uygunluğunu, dokunulmazlığın kaldırılması ve milletvekilliğinin düşürülmesine dair TBMM kararlarını denetleyen, siyasi parti kapatma davalarını karara bağlayan ve partileri mali yönden denetleyen, Yüce Divan olarak da görev yapan ve Anayasa ile kendisine verilen diğer görevleri yerine getiren yüksek mahkemedir.


Benzer Tarih Terimleri

Anayasal Krallık (Meşrutiyet): Hükümdarın görev ve yetkilerinin anayasa ile sınırlandırılması ve hükümdarın da bu yasalara uyması ile ortaya çıkan devlet biçimidir. İlk kez 1285 yılında İngiltere'de ortaya çıkmıştır. Cumhuriyet yönetimine barışçı yoldan geçişin ilk adımı sayılır.

Angarya: Bir kimseye ya da bir topluluğa hiçbir ücret ödemeksizin ve zorla, baskı ile yaptırılan iş.

Anklikanizm: İngiliz ulusal kilisesinin benimsediği, Kalvenizm (Protestanlık) ve Katoliklik arası bir mezheptir. İngiltere Kralı VIII. Henry, çocuğu olmadığı için boşanmasına izin vermeyen Papalığa duyduğu tepki nedeniyle Protestanlık'ı benimsemiş ve İngiltere'de devlet eliyle Reformu gerçekleştirerek, İngiliz kilisesini ulusallaştırmıştır.

Anglo-Sakson: 375 yılında başlayan Kavimler Göçü ile Almanya'nın Kuzeyinden Britanya Adası'na göç eden, Norman istilasına kadar İngiliz tarihine, diline ve edebiyatına damgasını vurmuş olan, Angıllar'dan, Saksonlar'dan ve Jütlerden oluşmuş, geniş anlamıyla ana dili İngilizce olan topluluktur.

Anglikanizm: İngiliz ulusal kilisesinin benimsediği, Kalvenizm ( Protestanlık ) ve Katoliklik arası bir mezheptir. İngiltere Kralı VIII. Henry, çocuğu olmadığı için boşanmak istamaktedir. Papa'nın buna izin vermemesi üzerine duyduğu tepki nedeniyle Protestanlık'ı benimsemiş ve İngiltere'de devlet eliyle Reformu gerçekleştirerek, İngiliz kilisesini ulusallaştırmıştır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü