Eğitim Sitesi

Anayasa’nın Üstünlüğü İlkesi Nedir? Anayasa’nın Üstünlüğü İlkesi Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Parlamento (TBMM) terimleri sözlüğümüzde Anayasa’nın Üstünlüğü İlkesi terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Anayasa’nın Üstünlüğü İlkesi nedir? Anayasa’nın Üstünlüğü İlkesi ne demek? Anayasa’nın Üstünlüğü İlkesi hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Anayasa’nın Üstünlüğü İlkesi Terimi Hakkında Bilgiler

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Anayasa’nın Üstünlüğü İlkesi:

Anayasa’nın, normlar hiyerarşisinde en üstün norm olmasını ve diğer normların Anayasa’ya aykırı olamayacağını ifade eden ilkedir. Buna göre, başta kanun ve KHK’ler olmak üzere hiçbir işlem Anayasa’ya aykırı olamaz.


Benzer Parlamento (TBMM) Terimleri

Yürürlükten Kaldırmak: Bkz. İlga etmek

Yürütme Maddesi: Kanun hükümlerinin uygulanmasında yetkili ve sorumlu kişi veya kurumu düzenleyen maddedir. Kanun yapım tekniği gereği kanunların yürütme maddesinin bulunması zorunludur.

Yürürlük Maddesi: Bir kanunun ne zaman uygulanmaya başlayacağını gösteren maddedir. Kanunun zorunlu unsuru değildir. Kendi metninde ne zaman yürürlüğe gireceği belirtilmeyen kanunlar, Resmî Gazete’de yayımlanmasından itibaren 45 gün sonra yürürlüğe girer.

Yemin: Bkz. Andiçme

Yazılı Soru: Bir milletvekili tarafından, başka bir kaynaktan kolayca öğrenilmesi mümkün olmayan, tek amacı istişare sağlamaktan ibaret bulunmayan, konusu daha önce verilmiş gensoru önergesiyle aynı olmayan, kişilik ve özel yaşama ilişkin konuları içermeyen ve kişisel görüş ileri sürülmeyen kısa ve gerekçesiz bir önerge ile hükümet adına yazılı olarak cevaplandırılmak üzere, Başbakan veya bir bakandan bilgi istenmesidir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Parlamento (TBMM) Terimleri Sözlüğü